Jon Bojer Godal (78) kan nå kalle seg Kommandør av St. Olavs Orden, etter at fylkesmann Lodve Solholm på vegne av kongen overrakte han den meget høgthengende utmerkelsen fredag. Dette på bakgrunn av hans enestående innsats innen tradisjonshåndverk, ivaretakelse og videreformidling av slik kunnskap.

Båtbyggeren, forfatteren, læreren og foredragsholderen, håndverkeren og tradisjonsformidleren Jon Bojer Godal i Valsøyfjorden, har gjennom hele livet gjort en ekstraordinær innsats for gammelt tradisjonshåndverk på flere områder, og videreformidling av slik kunnskap.

Godal har alltid interessert seg for- og jobbet med tradisjonshåndverk, spesielt med bruk av tre som materiale i hus og båter. Ifølge fagmiljøet er han udiskutabelt landets aller fremste formidler av tradisjonsbåren kunnskap.

Sin utdanning har han fra Norges landbrukshøgskole og har blant annet jobbet som rektor og sjøbrukslærer ved Fosen Folkehøgskole på Rissa, og ved handverksregisteret, Norsk handverksutvikling, på Maihaugen. Han har også skrevet og gitt ut en rekke bøker om gammel materialbruk, der det største arbeidet er fire bind om Åfjordbåten og Nordlandsbåten som han skrev sammen med Gunnar Eldjarn.

Dette er bare en ørliten del av Godals virke. For å omtale alt av hans innsats og arbeid ville det blitt et utrolig stort bokverk. I 2013 mottok han kongens fortjenstmedalje, og fredag ble Jon Godal altså Kommandør av St. Olavs Orden for innsatsen sin, noe som er de færreste forunt.

Halsaordfører Ola Rognskog er i alle fall ganske sikker på at han i sin levetid ikke får oppleve flere ganger at noen i hans kommune får en slik utmerkelse.

– Dette er nok en once-in-a-lifetime-opplevelse, St. Olavs Orden med kommandørs grad blir ikke bare med å skrive en biografi, for å si det sånn, fastslår han.

Høgtidelig overrekking

Intet lokale i hele verden kunne vel passet bedre enn å bruke produksjonslokalet nettopp ved Husasnotra i Valsøyfjorden som arena for den spesielle anledningen, med Geitbåtmuseet som en stille og takknemlig tilskuer like ved siden av.

På vegne av Halsa kommune og kulturstyret ledet Anita Ørsal Oterholm programmet for dagen. Først ute var May Iren Dønheim Hovde fra Rasteplassen, som fortalte litt om sitt eget håndverk, nemlig maten, før de mer enn 40 gjestene fikk forsyne seg av førsteklasses fingermat, utelukkende tilberedt av lokale råvarer. Som hun sjøl sier:

– En god anledning blir enda bedre med et godt måltid!

Både familie, venner, kulturstyret i Halsa kommune, ansatte ved Husasnotra, tidligere samarbeidspartnere og kolleger, museumsrepresentanter fra hele landet, samt en rekke andre celebre gjester var til stede da fylkesmann Lodve Solholm på vegne av Kong Harald høgtidelig overrakte hedersbetegnelsen og dekorerte Godal som Kommandør av St. Olavs Orden.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten», og ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. Hans Majestet Kongen er ordenens Stormester.

– Bare hatt det moro

Godal sjøl er både glad og overveldet over utmerkelsen, men deler æren med alle de utallige som på en eller annen måte har hatt deltakelse og innvirkning på hans arbeid.

– Hvis det er slik at denne hederen er fortjent, er jeg nødt til å sende den videre. Da er det mange tradisjonsbærere som skal ha takk. Jeg kan ikke ta æren for dette alene, jeg oppfatter det som at jeg mottar denne på vegne av mange. Jeg tar det som en takk til alle som formidler og hjelper til med å gjøre det mulig å styrke håndverket på den måten som de nå uttrykker at dette er gjort sier han.

Blant alle dem som har gjort det mulig for han å arbeide med dette, nevner han også både familie og øvrig slekt, venner og fagfolk.

– Alle har de måttet leve med denne stabeisen. Jeg er den som minst fortjener takk, for jeg har hatt det bare moro jeg, smiler han.

Gjennom både bilder og tale viste Godal fram noe av det han har drevet med opp gjennom åra og hvem som har betydd mye og inspirert han i arbeidet. Han ble allerede fra barnsbein av glad i skogen og fjellet, og livet rundt seg, på samme måte som havet også ble viktig for han.

– For meg er det å ta vare på håndverk en del av det å ta vare på verden, sier han.

– Pionérarbeid

I tillegg til fylkesmannen, hovedpersonen sjøl, Jon Godal, og kona hans, Solrunn Pedersen, satt også både ordføreren og de tre forslagsstillerne; Atle Ove Martinussen fra Museumssenteret i Hordaland, Riksantikvar Jørn Holme og direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas på fremste rad i Husasnotra.

– Jon Godal fikk kongens fortjenstmedalje for et par år siden, men vi følte hans innsats er så stor at han fortjente ytterligere dekorering, sier Aaraas.

I sin tale løftet Aaraas blant annet fram Godals unike arbeid med metodikk for videreføring og sikring av handlingsbåren kunnskap, hans deltakelse i registrering og kartlegging av tradisjonsutøvere, samt dokumentering av håndverksteknikker.

– Det ble bygget opp et arkivmateriale som vil få stor betydning for framtidig bevaringsarbeid. Det begrenser seg ikke til båtbygging og tradisjonelt byggehåndverk, men omfatter et bredt spekter av både manns- og kvinnearbeid. Det er et pionérarbeid det Jon har gjort, sier Aaraas. Han understreker også at det ikke bare gjelder arbeidsteknikker, men også materialforståelsen, der han også har utvidet kunnskapen om eldre tiders håndverk.

– Jons store fortjeneste er hans evne til å lytte til, og akseptere tradisjonsbærerne som eksperter.

Henning Sommerro, som også er Kommandør av St. Olavs Orden, underholdte forsamlinga med musikk, til stor glede for både Kommandør Godal og alle andre. Det ble tårevått hos enkelte når han avsluttet med «Vårsøg», etter spesielt ønske fra en av Godals døtre.

Treretters festmiddag

Etter arrangementet i Husasnotra gikk ferden til Valsøytunet, der feiringen fortsatte mellom de tradisjonsrike lafteveggene der, med treretters middag, felemusikk, blomster- og gaveoverrekkelser og naturligvis taler og hilsninger. Med gravet hjortefilet, blandaball og tilslørte bondepiker, var også menyen for dagen en Kommandør verdig. Og med felemusikk av Jons barnebarn Runa Godal Tunheim, kunne det ikke blitt mye bedre.

Først ute i en lang rekke som ønsket ordet under middagen var ordføreren.

– Dette er en stor dag for både deg, familien og kommunen, jeg er stolt av å få være ordfører ved en slik anledning. Man blir beundrende, lyttende i samvær med deg, og kulturstyret er her av stor glede i dag, sa han til hederspersonen. – Vi kan aldri matche deg i diskusjoner, men vi prøver å legge til rette for at det skal blomstre i ditt kjølvann.

Riksantikvaren satte ord på det som alle følte; nemlig følelsen av å være en del av noe veldig stort.

– Å hedre den fremste i det å ta vare på kunnskap og håndverk er en stor dag som vi alle vil huske lenge, sier han.

Både familie, håndverkere og fagfolk fra fjern og nær tok ordet gjennom middagen. Felles for alle er at de unner han alt av både utmerkelse, heder og ære, at det er mer enn vel fortjent. Til stor munterhet beskrev Jons barnebarn Tora Heide bestefaren på følgende måte for gjestene:

– Han er ikke den typen som ringer og spør hvordan det går. Men han kan godt ringe og holde et 20 minutters foredrag om spenn i treverk. Jon er ikke en gjennomsnittlig mann, og jeg tror ikke han er helt noen gjennomsnittlig bestefar heller!

Det har hun helt rett i. Jon Bojer Godal er milevis fra gjennomsnittet. Og om noen fortjener en slik eksklusiv utmerkelse, så er det han.

Se også video av Henning Sommerro som spiller "Vårsøg" i Huasanotra.