Opp gjennom åra har utallige musikalske uttrykk blitt brukt sammen med diktningen til Hans Hyldbakk. Dette er også bakgrunnen for arrangementet som Den frivillige kulturorganisasjonen Surnadal Konseptutvikling (SKUV) nå skal arrangere.

Den 13. februar inviterer SKUV til Hans Hyldbakk-forestillingen «Det E Så Godt Å Varra Te» i Storstuå.

– Vi i Surnadal Konseptutvikling (SKUV) vil fokusere på de ulike uttrykkene og prøve å finne ut hva det er med Hans sin diktning som gir inspirasjon til så vidt forskjellige komponister, tolkere og musikkstiler, forteller Rune Dalager. – Det er alt fra Vårsøg – til Per Holten sin pop med «Det E Så Godt Å Varra Te», og Karstein Mauset sin viserock med «Feskaren Jakob» på plata «Stemmer Fra Surnadal».

– I utgangspunktet skulle dette bli en lokal utgave av «Hver gang vi møtes», men det ble altså noe helt annet, noe enda bedre, smiler Øyunn Fugelsøy Aune.

God blanding

I konseptet inngår vokalister som gjør egne tolkninger av tidligere utgitt/framført materiale med Hyldbakk- signatur, og komponister som forteller litt om hva det var ved Hyldbakks diktning som ga dem inspirasjon til å tonesette den.

– Dette er en veldig interessant innfallsvinkel til Hans sin diktning. Mange av Hyldbakks tekster er tonesatt, og det interessante er at det er så vidt ulike musikalske uttrykk som er kommet til på bakgrunn av diktningen hans. Vi kan spore en av de første komposisjonene helt tilbake til 1930-tallet, med Eilif Gulbranson sin kormelodi til teksten «Stille Å». Dette verket ble til og med spilt i radio på den tida, forteller Dalager.

De ser for seg en god blanding av «klassikerne», fra komponister som Henning Sommerro, samtidig som de tar med nye tilskudd som vi har blitt kjent med for eksempel gjennom «Perikom» og «Stemmer fra Surnadal». For ikke å glemme Sigrid Bøe og Gøran Bolme sine nye komposisjoner til tekster som omhandlet «Ørabrannen», «Stykkjet», og «Reprise» til Russerevyen 2015, som altså hadde Hyldbakk som gjennomgangstema.

Urpremiere på ny melodi

Et band bestående av de fire surnadalingene Brage Kristian Einum, Torbjørn Kvande, Ola Langli og Oddbjørn Sponås er oppsatt som backing for vokalistene, med slagverk, gitar, bass og tangenter.

De komponister og vokalister som blir med på forestillingen er Sigrid Vetleseter Bøe, Lisa Flostrand, Toril Moe, Ole Mange Ansnes, Karstein Mauset, Torstein Snekvik, Gøran Bolme, Per Holten, Svanhild Husby og Rolf Hindhammer.

– Rolf er nok den som, uten sammenlikning, har laget flest toner til tekster av Hans, med rundt 60 viser. Vi er veldig glade for at også han er villig til å bidra til mangfoldet i konserten vår, sier Rune, som opplyser at det sannsynligvis blir urpremiere på en helt ny Hyldbakkmelodi også denne kvelden.

Konferansier blir Svein Sæter, som vil binde det hele sammen, både med litt historisk informasjon og anekdoter og bilder, samt korte samtaler med artister og komponister undervegs mellom sangene.

Her vil Svein ta tak i hva det var ved akkurat denne teksten som ga komponisten inspirasjon til å skrive denne melodien til. I tilfeller hvor andre enn «komponisten sjøl» framfører sangen, vil han også ta tak i selve tolkningen til vokalisten.

Serverer kjøtt og påsse

Her er det snakk om frivillig arbeid fra alle parter, og alt overskuddet skal uavkortet gå tilbake til SKUV, som sparer til et profesjonelt lydanlegg. Et proft lydanlegg kommer lokale artister og musikkrefter til gode, da det vil høyne kvaliteten på arrangementene og være med på å etablere SKUV-scena som et høgkvalitetstilbud.

SKUV sitt overordna mål er å jobbe for å fremme lokal og regional musikk og kultur, så dette konseptet treffer godt i så måte. Det blir dessuten en god dose med lokal matkultur også denne kvelden.

– Konserten vil vare en stor time, men før den starter klokka 20, skal vi servere lokal mat i restauranten på Vårsøg hotell, forteller Øyunn. – Da blir det kjøtt og påsse – buffet! Hotellet byr naturligvis på andre sosiale muligheter etter forestillingen også.

De har allerede fått veldig mange gode tilbakemeldinger på arrangementet, både fra komponister/artister og andre. Og det er planlagt kun en forestilling, så her er det førstemann til mølla som gjelder.

– Billettene legger vi ut nå, så dette kan jo være fine julepresanger også, foreslår Øyunn.