Trusler og hets er gjerne det rovdyrjegere får mest av. Blåfjella Sau og Geit derimot, er så takknemlige for gaupejegernes arbeid at de inviterte jaktlaget til kaffe, kake og kveldsmat. Påskriften på kaka taler for seg: «Gaupa datt – tusen takk!»

Etter at gaupejaktlaget i Halsa felte en gaupe i Engdalen 20. februar, var spesielt sauebøndene i området godt fornøyde. For dem er ett rovdyr mindre godt nytt foran beitesesongen.

Styret i Blåfjella Sau og Geit, med leder Irene Røe Vaagan og nestleder Marianne Eltvik i spissen, ville derfor gjøre litt ekstra stas på jegerne for å vise sin takknemlighet for den innsatsen som er nedlagt med sporing og jakt i vinter.

– Vi i styret diskuterte litt hvordan vi skulle få takket jegerne skikkelig, og kom til slutt fram til at vi ville invitere hele jaktlaget til en sosial happening med kaffe, kake og kveldsmat, forteller Irene, som lørdag stilte sin egen stue til disposisjon for anledningen.

Mange hadde nok andre ting på programmet denne lørdagskvelden, men omkring en femdel av jaktlaget takket ja til invitasjonen. Det ble derfor rikelig nok til alle av den digre marsipankaka, som hadde påskriften; «Gaupa datt – tusen takk!»

– Får sjelden skryt

På vegne av jaktlaget takket jaktleder Johnny Henden for invitasjonen, og understreket at det ikke akkurat er hver dag gaupejegerne får skryt.

– Det er sjelden vi får skryt. Stort sett er det bare kjeft og hets å få fra fanatikere over hele landet, så da blir det ekstra trivelig å se at noen faktisk setter pris på det vi driver med også. Og det er viktig for oss i jaktlaget at vi kan treffes slik og snakke med dem som driver med sau og geit, sier han.

Dette er første året at det ble drevet organisert gaupejakt i Halsa kommune. Og etter to resultatløse jaktdager, skulle det altså lykkes for jaktlaget på tredje forsøket.

– Dette er første gaupa som er skutt her i kommunen på en mannsalder, så at vi skulle lykkes med dette allerede første året vi driver slik jakt er vi naturligvis godt fornøyde med, sier Henden.

Jaktlederen fortalte ellers litt om arbeidet som er lagt ned gjennom vinteren, både med sporing/registrering og jakt, mens de som representerte styret i Blåfjella Sau og Geit fortalte litt om sauedrift og sine erfaringer med rovdyr. Og med rikelig av godsaker på bordet, gikk praten livlig.

Mistet 60 dyr

Blåfjella Sau og Geit har rundt 25 medlemmer, der de aller fleste har sauehold. Familien Røe Vaagan driver også med sau, og hun forteller om stor frustrasjon over rovdyra som ser ut til å bli stadig mer tallrike og nærgående.

De siste to åra har familien på Røestranda mistet 60 dyr. Problemet er at det er nesten umulig å finne igjen kadavrene, for slik å kunne dokumentere rovviltskade. Kun to lam ble funnet, og begge disse ble dokumentert som tatt av gaupe.

I området der de slipper sauene på utmarksbeite har en gaupefamilie blitt observert flere ganger det siste året, både ved synsobservasjoner og sporing.

– Derfor synes jeg naturligvis det er synd at gaupa datt på den motsatte sida av kommunen og ikke i dette området. Men sauebøndene som holder til i områdene rundt der gaupa ble skutt er jo desto mer fornøyd da, sier hun. Nå har de 60 vinterfora sauer og venter 110 lam denne våren.

Fra styret i Blåfjella Sau og Geit er også Marianne Eltvik med denne kvelden. Samboeren hennes driver med sau i Rodalen, i området der gaupa ble felt.

– I fjor mistet vi bare tre dyr, men året før mistet vi 16 av 42 dyr på sommerbeite. Så vi er i alle fall veldig godt fornøyd med at gaupa ble skutt akkurat i dette området, forteller hun.

Trues og hetses

Røe Vaagan mener det er bra å treffes slik, da sauenæringa og jaktlaget egentlig arbeider for samme sak.

– Gaupa er fin den altså, om den bare ikke hadde gått på sauene våre. Mange har sluttet med sau på grunn av rovdyrproblematikken, og det gjør at det blir enda mer press på oss som fortsatt driver, forteller hun.

Gaupekvoten på Nordmøre var i år på to dyr, men bare en voksen hunngaupe. Jakta ble derfor stanset da dyret som ble skutt i Engdalen viste seg å være en voksen hunngaupe.

Irene og Marianne synes det er trist å registrere at rovdyrjegere som driver helt lovlig forvaltningsarbeid både hetses og trues fra alle kanter. Og de er litt i samme båt; for ikke bare jegerne, men også sauebøndene får merke dette.

– Synes det er helt forferdelig å lese alle de stygge hatkommentarene på nett! Ettersom jeg støtter gaupejegerne og gaupejakta her har jeg også sjøl fått føle dette på kroppen og fått stygg kjeft, forteller hun.

– Når jeg leser og hører det som enkelte lirer ut av seg, synes jeg det hele blir både usaklig og dumt. Rett og slett komisk, fastslår Irene.

– Helt fortvilt

Irene synes det er helt fortvilt å drive med husdyr når rovdyra støtt skal gå foran sauene.

– For oss bønder er det helt fortvilt. Vi står på døgnet rundt for dyra våre, og så blir de bare rovdyrmat så snart de slippes på beite. Og det er ikke bare gaupa som er problemet, men også jerven. Det er i det hele tatt veldig lite trivelig å sende dyra på beite når rovdyrsituasjonen er sånn, sier hun. Hun forteller dessuten om en annen utrivelig opplevelse, der tobeint rovdyr har vært på ferde.

– For tre år siden fant jeg en diger fiskesluk på en av sauene etter at de hadde gått i utmarka, så noen hadde tydeligvis prøvd å fiske seg en sau...! Hun mener slukens plassering på dyret gjør at ikke sauen kan ha fått i seg sluken ved et uhell, og synes naturligvis det er tragisk at noen kan få seg til å gjøre sånt.

En annen ting som bekymrer sauebøndene er at dersom det blir stort rovdyrtap to sesonger på rad vil Mattilsynet nekte dem å slippe dyra i utmarka, slik at buskapen må holdes heime.

Blåfjella Sau og Geit ønsker i alle fall jegerne lykke til med neste års gaupejakt, og håper det blir fangst igjen da også. Men om det blir gitt gaupekvote på Nordmøre neste år- og hvor stor den da eventuelt blir, det gjenstår å se.