Nasjonalt folkehelseinstitutt har i en rapport fra 2011 tatt for seg helsefaren ved å spille fotball og leke på kunstgressmatter av resirkulert gummigranulat. Isolert sett peker rapporten på giftstoffer som er kreft- og sjukdomsframkallende, men instututtet anser at de eksponeringsmengder som er beregnet for PAH-er, det farligste kreftframkallende stoffet, representerer en ubetydelig kreftrisiko. Likevel er det oppdaget betydelig antall krefttilfeller blant fotballspillere som har spilt mye på kunstgress i USA, deriblant ett rapportert dødsfall.

Sjøl om instuituttet i rapporten anser at spill og lek på kunstgressmatter av resirkulert gummigranulat ikke er helsefarlig, ber instituttet om å la være å bruke den typen gummi i framtida. Giftstoffene som finnes i granulatet blei forbudt brukt i bildekk i 2010, men ligger fortsatt på tusenvis av kunstgressbaner. Det finnes tryggere gummi å bruke.

Slik konkluderer instituttet sin rapport:

"Selv om gummigranulat benyttet til fallunderlag inneholder potensielt helseskadeligestoffer, er eksponeringen for barn som leker på mattene så lav at den ikke utgjør noen helsefare. Likevel kan det være grunn til å unngå produkter som inneholder de helsefarlige stoffene, spesielt gjelder dette PAH-er og muligens ftalater. Ut fra dagens kunnskap om helseeffekter og eksponering ser vi det ikke som nødvendig at man bytter ut det resirkulerte gummigranulatet nå. På grunn av manglende kunnskap når det gjelder mulig induksjon avlatexallergi, og siden noen typer matter inneholder høye mengder av miljøkjemikalier, anbefaler vi likevel at det ved senere påfyll eller skifte av gummigranulat ikke benyttes resirkulert gummigranulat."

Men resirkulert gummigranulat er ikke bare giftig. Gummigranulatet utgjør også en miljøfare. Bildekk i seg sjøl blir behandla som spesialavfall. Og det kan da stilles spørsmål ved om hvorfor det blei tillatt brukt som underlag på fotballbaner og leikeplasser i oppskåret form.

Miljødirektoratet har fått utarbeidet en fagrapport om mengder, reduksjonspotensialet og forslag til ulike tiltak for kilder til mikroplast. Rapporten er utarbeidet av Mepex Consult AS og ble publisert nå nylig. Fra rapporten kommer det frem at gummigranulat fra kunstgressbaner er en av de største kildene til mikroplastutslipp i Norge, men det er uvisst hvor mye som ender opp i ferskvann eller havet.

Rapporten anbefaler en rekke tiltak mot mikroplast, blant annet bedre design og sikring av kunstgressbaner for å unngå tap av gummigranulat og kunstgress.