Veteraner fra fem tiår tilbake og fram til i dag satte hverandre stevne siste dag av Norges Bygdeungdomslags landstevne i Surnadal. 100 veteraner fra hele Norge kom til Surnadal for å treffes og mimre om gamle dager og være med på avslutningsfesten.

- Skål, hilste Anne Saltrø Polden veretanene da hun ønsket velkommen.

- Veterantreff er noe nytt vi tenkte vi skulle prøve på dette landstevnet, og det gleder meg at så mange kommer, fortsetter hun.

Veteranene benket seg rundt langbord i festteltet. Ikke alle hadde kommet til den innledende mimringen.

- Noen kommer seinere til festen. forklarer veteran Øyvind Holte.

Han startet mimringa med sitt første landstevne i 1960 på Høvringen. Den gang var det telt og samlinga var lagt til etter at onna var ferdig i slutten av avgust.

- På natta begynte det å høljregne. Jeg hadde med øks og hogg stikkrenner rundt noen telt der vi samlet alle sammen. Om morgenen var det jaggu snø på bakken, husker Holte.

Holte var på landstevner både på 60 og 70-tallet. Og i 1981 var hanj med å arrangere det forrige landstevnet i Surnadal. I 81 var det voksne erfarne bygdeungdommer som arrangerte og de hadde tre år på å forberede seg.

- Derfor er jeg imponert over hva dagens unge arrangører har fått til på kort tid, med et godt organisert og flott stevne, sier Holte.

Her får han støtte også av publikum som er innom bygdedagen lørdag, der veteransamlingen inngår. Publikum roser arrangørene for gode tevlinger og deltakerne for veldig god oppførsel, og de gleder seg over de ringvirkninger landstevnet gir bygda.

- Naboforholdet mellom leiren og de nærmeste naboene er også veldig bra, sier Jan Tore Andersen en av de lokale som er innom og som gleder seg til finalen av vikingefemkampen.

For lanmdstevnet til bygdeungdommen er bygget opp rundt tevlinger og konkurranser. Vikingefemkampen er ny av året. Finalistene er samlet midt i leirområdet. Speaker Gøran Bolme setter finalekampene i russik pinnebryting i gang. Her går deltakerne i vannet med et plask. Det er om å gjøre å dra motstanderen over på sin side eller få motstanderen til å slippe taket i pinnen. En veldig publikumsvennlig sport.

- Nå skjer det mange ting på en gang, sier Øyvind Holte inne i teltet.

Samtidig med mimrestunden til veteranene settes tautrekkingskonkurransen i gang. Holte må jogge ut å hente Gøran Bolme som er opptatt som lydmann til tautrekkingen. Bolme springer inn i teltet for å mimre og underholde veteranene sammen med veteranen Holger Skei.

- De to avslutter mimringen, forteller Holte.

Deretter skal veteranene spise middag, vandre i leiren før de avslutter kvelden sammen med å feste sammen med den øvrige bygdeungdommen til tonene av Too Far Gone.

- Bygdeungdommen blir aldri for gammel til å være med på en fest, sier Holte.