Svorka har fredag morgen sendt ut følgende pressemelding:

Partene i Energiavtale I har fortsatt ikke kommet til enighet i tariffoppgjøret i energisektoren.

16 energiselskaper har vært i streik fra 23. september, og det er varslet ytterligere opptrapping fra 30. september. Det innebærer at 18 ansatte som er organisert EL og IT Forbundet og Fagforbundet i Svorka er i streik fra i dag.

Konsekvenser:

Vi ber om forståelse for at vi i streikeperioden vil ha redusert tilgjengelighet og begrensede tjenester.

Det betyr at det kun er ved driftsforstyrrelser der det er fare for liv og helse (også dyrehelse) og utilbørlig skade for 3. part at feil i strømnettet vil bli reparert. Ved andre driftsforstyrrelser vil vi eventuelt måtte søke de streikendes fagforening om dispensasjon fra streiken.

All ordinær anleggsvirksomhet og tilkobling av nye hus vil dessverre måtte utsettes til streiken er over.

Feil i strømnettet meldes som vanlig til overordnet vakt på tlf. 924 200 50.

KS Bedrift sier i en egen pressemelding følgende om situasjonen:

Ja, norsk natur kan være tøff og brutal

KS Bedrift er enige i at norsk natur kan være tøff og brutal. Vi er også helt enige i at det å være el-montør i Norge er en krevende jobb. Det er heller ingen konflikt når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår for el-montører ved utrykning. Grunnen til at det er streik i energibransjen er uenighet om avspasering etter beredskapsvakt.

Avspasering etter beredskapsvakt

Økonomisk kompensasjon for beredskapsvakt utenom arbeidstid betales med minst kr 2 300,- per vaktuke. Ved utrykning betales overtid etter faktisk medgått tid. Gjennomsnittlig utrykning er ca. 1 gang i uken. I tillegg gir dagens hovedregel i Arbeidsmiljøloven 2,5 dagers avspasering per beredskapsvakt. Tidligere var det 3,5 dager som normalt utgjorde 35 dager med avspasering per år.

- Det er denne ene dagen konflikten dreier seg om og våre tariffavtaler har alltid fulgt Arbeidsmiljølovens omregningsfaktor. Den ble endret fra 1/5 til 1/7 i 2015, sier administrerende direktør i KS Bedrift Bjørg Ravlo Rydsaa.

Dagens system fungerer

Lokalt kan bedriftene inngå avtaler som avviker fra hovedregelen. Oppnås ikke enighet lokalt kan saken bringes inn for Arbeidstilsynet for avgjørelse. Dette er en allerede innarbeidet praksis. Avgjørelsene i Arbeidstilsynet den siste tiden viser at det systemet vi har i dag fungerer.