Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet var ikke i det minste i tvil om at fiskesperra i Snøvasmelan kommer til å fungere som den skal da hun mandag innledet den offisielle åpningen av sperra i Sunndal kulturhus. Det var dit den orienterende delen av åpningen ble lagt. I etterkant var det busstransport opp til sperra dit blant andre representanter for hovedentreprenør Grytnes og underleverandører var invitert.

– Skal løse problemene

Mange har stilt spørsmål ved effektiviteten til fiskesperra etter at det er sådd tvil om den klarer å stoppe laksen når elva går stor og rista på sperra tetter seg med mose og greiner. Hambro nevnte problemene i talen sin, men var ikke i tvil om at de er løsbare.

– Vi er inne i en innkjøringsperiode. Sperra skal gjøre jobben sin. Dette får vi til, fastslo direktøren.

Hun mener åpningen markerer starten på kampen mot gyro i Driva.

– Den lille parasitten er en jævel som kan ødelegge laksefisket i et helt vassdrag. Lokalt kan parasitten oppleves som en katastrofe om den ikke blir utradert. Uten en effektiv bekjempelse kan hele det tradisjonsrike laksefisket i Norge bli ødelagt.

Hambo mener Driva i dag framstår som en skygge av seg sjøl, men har stor tro på at man ved hjelp av sperra og kjemisk behandling av elva nedstrøms vil bringe elva tilbake til gamle høyder.

– Om noen år gleder vi oss til friskmeldt elv!

– Alvorlig trussel

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet gledet seg også over at sperra er på plass etter mange års tålmodig planlegging og arbeid.

– Sperra er viktig for å sikre fiskeressursene for framtidige generasjoner. Norge har også et internasjonalt ansvar for dette. Gyroen er blant de mest alvorlige truslene mot laksen. Gyroen har vært en katastrofe for mange vassdrag. Vårt mål er at den skal utryddes, fastslo Lunde.

Vil ha møte

Ordfører Ståle Refstie viste innledningsvis i sin hilsen til de gamle tradisjonene Sunndalen og Driva har hatt på laksefisket.

–Det er viktig for hele Driva-regionen at vassdraget blir restituert. Jeg håper behandlinga blir vellykket, sa Refsti.

Han hadde også et par alvorsord til direktorat og departement: – Det har versert en del spørsmål lokalt som bør avklares. Fungerer sperra? Hva og når gjøres det noe med de problemene som har oppstått? Hva gjøres for å sikre ørreten?

Ordføreren viste til at vannstanden så langt i sommer bare er halvparten av hva den blir i en skikkelig storflom som sist kom i 2011.

– Det stilles spørsmål rundt hvordan sperra vil virke når det blir storflom. Jeg etterlyser et informasjons- og diskusjonsmøte med direktoratet på dette. Det er viktig å ha med lokalbefolkningen i et så komplisert vassdrag som Driva, sa Refstie. Han målbar dermed mye av den kritikken og de spørsmålene som er kommet fram i media i det siste.