Leder i Surnadal bondelag, Sivert Mauset, har inviterte bønder fra hele kommunen til bålsamling heime hos ham på Mauset.

Han opplyser at bakgrunnen for at det tennes bål over hele landet denne dagen er regjeringas landbruksmelding og den forestående behandlinga av denne i Stortinget.

- Det ligger mange forslag til ordninger og virkemidler for landbruket som kan avvikles og kuttes ut, men ikke mye som kan utvikles og styrkes, sier han.

Det bondeorganisasjonene finner mest foruroligende i meldinga, er den vekten som legges på kostnadseffektiv matproduksjon.

Dette kommer tydeligvis foran både bosetting, kulturlandskap og dyrevelferd.

- Vi har en landbruksminister som rett som det er skryter av at Norge er best i Europa på minimal bruk av antibiotika i dyreholdet - en status som kan bli vanskelig å opprettholde om produksjonspresset skal økes, sier Mauset.

Han føler at det handler mer om ideologi og prinsipp enn om å søke å finne pragmatiske løsninger til beste for landbruket.

Bondelagene er også kritiske til nytt reglement for avløsertilskott.

Dagens ordning fungerer slik at bonden må dokumentere bruk av avløser for å få utbetalt tilskottet.

Mauset påpeker at ved å legge dette inn i husdyrtilskottet, vil dette undergrave hele avløserordningen og svekke avløserlagene ved at noen kanskje velger bort å bruke avløser til fordel for andre prioriteringer i egen drift.

Dermed mister bøndene sikkerhetsnettet som følger å ha mange nok avløsere til å ta jobben når bonden blir sjuk.

- Hva synes du om retorikken? Jeg tenker på ordet «sutring».

- Ja, jeg har merket meg at dette er et mye brukt ord fra regjeringen. Det er jo en form for hersketeknikk der de tar fokus vekk fra innholdet i kritikk, sier Mauset.

Han understreker at de har kommet med saklige innvendinger som går på innhold hele vegen.

- Jordbruket er jo viktig, både som næring i seg sjøl og som gir ringvirkninger for andre næringer. Dårlige rammevilkår for landbruket går utover hele kommunen, konstaterer han.