Mia Vasseng Hansen kan både slå hjul og spille fotball. Det viste hun i Halsa lørdag. Sammen med laget sitt Søya var hun på Halsacup. I kampen mot Surnadal jenter 10 skåret hun nesten mål, men hjul slo hun uansett.

- Gøitt å spille cup, men gauar å slå hjul, smiler Mia.

40 lag fra Nordmøre og Romsdal møtes til vennlig fotballlek i Halsa. Det er 17. året og 18. gangen cupen arrangeres. Lørdag er 350 unger i alderen 6-12 år på banene. Kampene går slag i slag avbrutt av korte pauser.

Etter kampen mellom Mias Søya G 10 og Surnadals J 10 springer Søyaspillerne et par baner bort og spiller nok en kamp mot Surnadal. Dog med nesten nytt mannskap.

- Vi deler laget i to og spiller annenhverkamp, sier trener Kenneth Bergstad.

Surnadal stiller med flest lag i cupen. Det høres på det obligtoriske tribunebildet klokka 12. Da setter ungene i med heia Surnadal så det runger utover sletta. De andre lagene kommer med etterhvert, men det er Surnadal som høres best.

- Veldig bra stemning og som alltid godt vær, sier arrangør Halsa IL.

I en ballbinge delt i to på tverss spiller fire lag. Bingen er sjuåringenes arena. Mens de eldre barna er fire på hvert lag pluss keeper, er de minste tre på hver side. De spiller mot små mål uten keeper. De sikter på målet og sparker ballen fram og tilbake over banen. Noen ganger triller ballen i mål.

- Noen lag har med seksåringer også, forteller en mor.

Ute på banene hos de eldre barna renner ofte målene inn, uten at det telles helt nøyaktig hvor mange. Dette er lek. Leder et lag med mer enn tre mål får motstanderen straffespark. Alle skal få sjansen til å skåre. Når keeperen har ballen trekker det andre laget seg tilbake på sin side av banen, slik at motstanderen skal få ro til å sette i gang spillet.

- Det er blitt et bra opplegg med pressfrie soner, sier Bergstad.

Jentene på dette nivået er vel så bra som gutta, både teknisk og fysisk. Derfor blir det jevne kamper mellom gutte- og jentelag. Uansett er det mye kos og enormt mye glede på fotballcup for barn, så også på Halsa. Idrettsgleden var på topp i alle 56 kamper lørdag, og hadde barna en liten pause hoppet de på sprettmatte eller klatret i noe.

- Vi bruker å ha lag fra 12 år og oppover søndag, men i år var det desverre ikke nok påmeldte lag, sier arrangøren fornøyd med lørdagens leker.