Med bare en stor uke igjen til årets utgave av Norsk Laksefestival i Surnadal er programmet spikret og klart, og det aller meste er i rute og går sin vante gang fram mot festivalen. Årets festival vil i hovedsak ha samme mal som tidligere.

– Det er mye som går igjen slik folk kjenner det fra tidligere festivaler, det som fungerer bra prøver vi å videreføre, samtidig som vi prøver ut nye ting, forteller komitéleder og festivalgeneral Ragna Marie Mauset.

I sentrum av festivalen står naturligvis laksen og elva, og laksefisket i Surna så langt i år lover svært godt foran fiskekonkurransen. Med fjorårets eventyrlige fiskekonkurranse friskt i minne skal det vel mye til for å overgå den, men med det fisket som har vært hittil denne sesongen er det absolutt lov å håpe på en drømmereprise.

Nytt av året er at den tradisjonelle villakskonferansen går ut, til fordel for Camp Villaks, som skal arrangeres ved Skeishølen fra torsdag til lørdag.

– Elveeierlaget, som har vært medarrangør under konferansene, ønsket å vinkle mer på ungdom i år, derfor arrangeres Camp Villaks. Vi er i alle fall veldig glade for å ha med dette arrangementet i laksefestivalen, dette er noe nytt som gir festivalen et løft, sier Mauset.

Tivoli og martnadsliv

Og mens Camp Villaks retter seg mot ungdom, kan både yngre og eldre fiskere glede seg til å fiske i Glønavatnet torsdag kveld, der Surnadal Jeger og Fiskerforening som vanlig inviterer til familiearrangement med fisking og grilling.

Sammen med Surnadal skytterlag gjentar også Surnadal JFF familiearrangementet på Angråmyra etter at dette ble en suksess i fjor, og inviterer søndag til «Familiedag med smell». SJFF står i år også som arrangør av det store andeløpet, som settes i gang klokka 14 søndag.

Etter mye usikkerhet omkring tivoliet har dette også løst seg, til stor lettelse for mange. Thomas Tivoli blir å finne på parkeringsplassen bak AMFI – senteret fra torsdag til søndag.

– Ja, heldigvis blir det tivoli, sjøl om det så litt mørkt ut en stund. Vi er veldig glade for at det ble en løsning på dette til slutt, sier Mauset.

Når det gjelder martnadsgata på Skei kommer mange av utstillerne som har vært her tidligere, men også noen nye. Martnadslivet blir uansett godt gjenkjennbart.

– Vi prøver å få til litt aktivitet nedover miljøgata også, men denne blir åpen for trafikk i år, forteller Ragna Marie.

Utstilling og Strongman Cup

I galleri Finstuå blir det salgsutstilling med Marthe Maalø, Margaret Maalø og Janne Skei, ei utstilling som blir åpen gjennom hele festivalen.

Sjakkturnering og Energikampen arrangeres lørdag, og noe av det som er helt nytt i laksefestivalen denne gangen er Strongman – Cup, der rundt 20 deltakere skal konkurrere. Denne avvikles etter Energikampen lørdag – og før premiene for fiskekonkurransen skal deles ut. Festivalgeneralen har trua på at dette slår an.

– Strongman – Cup er ett av de nye innslagene, og dette har vi virkelig trua på! I utgangspunktet er dette noe vi bare har sett på tv tidligere, så da de tok kontakt om muligheten for å legge dette til laksefestivalen syntes vi det var veldig kult, forteller hun!

Også denne gangen er det Heidi Marie Vestrheim som skal være festivalens konferansier.

Variert musikk

Musikk blir det mye av. Som vanlig blir det åpningsshow fredag kveld, og i år er det vokalgruppa SÅKS og dansegruppa Reflection fra Surnadal som underholder fra hovedscenen.

Senere fredag kveld er det klart for den første utekonserten, der Morgan Sulele, Mads Veslelia, Cir.Cuz og Soma sørger for musikken. Lørdag serveres det alt fra Queen-låter til ekte trønderrock. Da er det Wig Wam's Åge Sten Nilsen og hans ensemble som først inntar hovedscenen med jubileumsshowet The Show Must Go On, før Terje Tysland overtar med sine kjente og kjære låter.

– Det er viktig å prøve å finne fram til variert musikk, noe for alle, og det føler vi at vi har fått til i år også, sier underholdningsansvarlig Janne Husby.

Les mer om artistene på festivalens hjemmeside

Også i år blir det AMFI Talenter, der unge talent står på scena ved AMFI-senteret lørdag og konkurrerer om å få opptre på hovedscenen søndag. Før premieutdelinger og avslutningsshowet søndag holder Surnadal hornmusikk en timelang konsert, ledet av dirigent og fersk Kleivapris – vinner, Einar Sødergren.

Med andre ord blir det musikk både av – og for folk i alle aldre i løpet av festivalen.

Samarbeid som løfter festivalen

I stedet for å ha stortelt på parkeringsplassen ved hotellet som tidligere, vil Thon Hotel Vårsøg i år flytte det til øversida av sceneområdet.

– Vi ønsker med dette å være en positiv bidragsyter og bidra til å løfte laksefestivalen. Dette blir et prøveår så vi er spente på hvordan det vil fungere, men vi har trua på at dette vil gi både festivalen og hotellet et positivt løft, sier hotelldirektør Tor Rune Halset. Festivalsjef Ragna Marie Mauset er enig.

– Dette samler folket mer og det er ingen tvil om at det vil løfte hele festivalen, fastslår hun.

Dermed blir altså «ølteltet» og teltfolket også midt på Skei, i umiddelbar nærhet av hovedscenen og musikken. I år blir dessuten sceneområdet delt, der noe blir inngjerdet med aldersgrense 18 år.

Første arrangement i teltet blir allerede torsdag kveld, når det inviteres til «Gauquiz».

I forbindelse med utekonsertene fredag og lørdag kveld blir sentrum på Skei rundt kulturhuset og hotellet stengt for all biltrafikk i tidsrommet 20.00–02.00. Eventuell gjennomkjøring må da skje via Moavegen, videre forbi Svorkabygget og inn på Svartvassvegen.

– Noe for alle

Festivalfolket vil også bli godt kjente med underholdningsartisten «VirrVarr». Lørdag skal han ha ballongshow ved AMFI og søndag sørger han for et festlig avslutningsshow, med trylling og diverse fra hovedscenen. Han vil dessuten fungere som «ballongklovn» i noen timer begge disse dagene.

Så er det bare å håpe på at værgudene er på arrangørenes side denne gangen og glede seg til en ny laksefestival.

– Vi vil i alle fall ønske både store og små hjertelig velkomne, her skal det være noe for alle, sier festivalgeneral Mauset.

Les også:

Arrangerer Strongman Cup

Får vi drømmereprise?