Ved Skeishølen i Surna har 17 ungdommer i dag kommet for å delta på Camp Villaks - Norsk Laksefestivals første post i 2017. Campen er nærmest et kurs for ungdommer mellom 14-18 år, og årets camp er den første som blir arrangert i Møre og Romsdal.

Camp Villaks er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Lakseelver og Norges Jeger og Fiskerforbund, og også mellom Elveeierlaget og den lokale Jeger og Fisk-foreningen. Campene blir arrangert over hele landet, og ble startet for to år siden. Målet med campen er rekrutering og opplæring av unge som interesserer seg for fiske.

- Tydelig og grunndig opplæring er viktig uansett hvilken hobby man driver med. I løpet av campen vil ungdommene få innblikk i blant annet forvaltning av laksestammen, regler og hvordan vi kan beholde en bærekraftig laksestamme, sier Georg Solem.

Veldig ivrige

Midt blant flokken av ungdommer står Gøran Bolme, som er campleder under disse tre dagene. Han forteller at ungdommene skal sove i lavvo under campen, og at det er mange spennende poster på programmet.

- Jeg må innrømme at jeg er ganske spent selv. Men det blir bra og få komme i gang, det er nesten stygt å holde igjen ungdommene nå, de er veldig ivrige, sier han.

Grunneier Råg Skei ønsket alle velkommen, i selskap med Jon Olav Vasseng, Olai Solem, Georg Solem, Helge Røv, Jenny Klinge, Randulf Tverfjell, Sondre Ormset, Pål Mugaas og Ragna Mauset. Selv om ikke alle er aktive fiskere nå for tiden, hadde alle en liten historie om tiden de sto i elva og fikk fisk da alle samlet seg rundt bålet for å bli litt bedre kjent.

- Nå håper jeg at dere også får tid til å gå dere en tur til Skei, og at det ikke bare blir fisking hele helga, sa Ragna Mauset.

Etter en kort introduksjon erklærte Georg Solem campen for åpnet. Fiskeripolitikken er ikke å komme unna under et slikt arrangement, grunneiere, arrangører og politikerne samlet seg rundt svartkjelen for å diskutere. Mens samtalen satt løst forsvant ungdommene inn i lavvoene og ut til elva for å bli bedre kjent.

Gøy å få skryte

Nivået på de unge fiskerne varier mye. Noen har fisket flere år mens andre er helt ferske. Noen kommer fra lokale trakter, mens andre kommer fra Kristiansund, Stjørdal og Hammerfest for å nevne noen. Eirik Peder Langås er 14 år og kommer fra Melhus. Han kjenner ingen fra før av, men gleder seg veldig til å komme i gang.

- I morgen skal vi til Todalen og se på yngel. Det gleder jeg meg til, sier Eirik Peder.

Han har fisket en del før, mest i Orkla. Han har hørt mye gode ord om Surna, og håper på å få dratt opp en laks selv i løpet av de tre dagene campen foregår.

- Når du venter og venter og det plutselig kommer et napp så er det veldig arti. Og om du får dratt opp en fisk så kan du jo skryte litt etterpå, sier han.