Natteravnene i Surnadal gjør en kjempejobb for å trygge de unge i bygda og passer godt på dem – men uten å være «vakter». De hjelper dem i situasjoner der de trenger bistand – og forteller at de stortrives sammen med ungdommene, noe som også er gjensidig. Det er mange som setter stor pris på den viktige jobben de gjør.

Natteravnene er, som de fleste sikkert kjenner til, en frivillig organisasjon der voksne i organisert form vandrer rundt på kveldstid når det er fest i bygda. Driva tar en prat med Hege Rotlid Kvande, som er kasserer i styret for Natteravnene i Surnadal, og Elin Kvande, som er sekretær. Begge er de aktive natteravner som stiller opp for ungdommen.

Natteravnenes oppgave er å være synlige og tilgjengelige, og er bygget på ideen om at dette i seg sjøl virker dempende blant annet på vold og skadeverk. De griper ikke sjøl inn i voldsepisoder og liknende, men observerer og tilkaller politiet ved behov. Det forekommer også at noen drikker litt for mye, eller kanskje blir sjuke av andre årsaker. Da vurderer natteravnene situasjonen og tar eventuelt kontakt med foreldre eller ambulanse hvis det er behov for det.

– Vi samarbeider med ungdommene, vi er ikke der for å være vaktene deres, vi er på «samme lag». Vi er der for dem, snakker med dem og gir dem en klem hvis de trenger det, eller kanskje et ullpledd om de fryser. Vi er rett og slett noen ekstra øyne som er der for at de unge skal være trygge og hjelper dem i situasjoner der de trenger bistand, forteller Hege og Elin.

Natteravnene i Surnadal teller i dag rundt 70 personer, som er fordelt på åtte lag.

– Vi har egentlig bra med folk og føler vi har «god flyt» for tida. De som er med er dyktige og gjør en kjempejobb. Men Natteravnene har alltid behov for flere frivillige, så vi tar naturligvis gjerne imot flere hvis noen har lyst til å bli med, sier Rotlid Kvande. De to legger til at de blir spesielt glade om det er noen fra besteforeldregenerasjonen som kan tenke seg å bidra, da de fleste natteravnene i dag er foreldre i 40-åra.

– Vi vil så gjerne ha med besteforeldre – eller godt voksne. Disse har gjerne god tid, og ungdommene har dessuten stor respekt for godt voksne, presiserer de. Og i så måte er det ingen krav om å ha egne ungdommer som er ute om kveldene, alle som ønsker å være med som natteravn blir tatt vel imot.

– Har de lyst så har de lov! Vi er en positiv gjeng med et godt miljø, og det er både sosialt og artig å få god kontakt med ungdommene, og natteravnene blir også godt kjent med hverandre, forteller de.

De presiserer at folk gjerne må ta kontakt om noen ønsker å vite mer. De har også en egen Facebook-side; «Natteravnene i Surnadal».

Russen og Bygdeungdomslaget arrangerer rundt ti fester årlig i bygda, så hver natteravn går bare et par ganger hver for året.

– Da møtes vi først i kulturhuset og tar ut det utstyret vi trenger, og drar ut til feststedet slik at vi er der fra rundt klokka 22, og blir der fram til festen er slutt. Hvis bussjåføren ønsker det så er en av oss med på bussen til Skei etter festen også. Vi er til stede på festene i Sagatun, Myrvang og på utekonsertene til Norsk Laksefestival, forteller de to.

I russetida i mai, spesielt 1. mai-helga og natt til 17. mai, er natteravnene aktive. Så mens Sagatun stiller med både gratis hus og vaktmannskap, stiller de frivillige natteravnene opp og farter rundt i bygda for å bistå ungdom som trenger hjelp og omsorg. Hege og Elin skryter veldig av folkene i Sagatun.

– De er helt enestående! I år holdt de åpent hus i Sagatun og stilte med vakter hele helga før 1. mai, så all honnør for det. Sagatun-gjengen med Hugo Pedersen i spissen fortjener virkelig ros, der er det erfarne, enestående folk som alltid stiller opp for ungdommen, forteller de.

Ungdommene i bygda vil de også skryte av, og forteller at det kun er veldig få av dem som skiller seg ut i negativ retning.

– De er helt fantastiske å være sammen med, det er utrolig artig å bli kjent med dem! Og ungdommene i dag er dessuten veldig flinke til å passe på – og ta vare på hverandre.

Rus i flere former er et stadig aktuelt tema, også i Surnadal, og torsdag i forrige uke ble det arrangert rusrelatert førstehjelp for Natteravnene i Røde Kors-huset på Bøvra, der kursholderne var ambulansepersonell.

– Dette skal gjøre oss bedre rustet. Vi kan komme borti situasjoner der vi er utrygge, og da er det greit å vite hvordan vi skal handle før ambulansen kommer. Vi har hatt bruk for dette flere ganger – dessverre, forteller de to. Natteravnene har jevnlig slike oppfriskningskurs.

– Vi trengs absolutt på festene rundt omkring, det er alltid greit med litt ekstra ører og øyne. Natteravnene, vaktene og russen fungerer veldig godt i lag, synes Rotlid Kvande.

Natteravnene er altså ikke ungdommenes vakter, men er til stede på de unges premisser – der ungdommene oppholder seg.

– Har de behov for noen å prate med så er vi der, og trenger de annen form for hjelp så er vi også der.

Natteravnene står gjerne litt «i utkanten», slik at det er ungdommene som tar kontakt hvis de vil prate, trenger hjelp eller lurer på andre ting.

– Og det gjør de faktisk ganske ofte. Noen har kanskje kjærlighetssorg og trenger noen og snakke med, mens andre kanskje bare vil ha en klem, tulle litt med oss – eller slå av en prat. Vi føler i alle fall at ungdommene tar godt imot oss og er glade for at vi er der.

Når det gjelder alkohol kan det også være et visst gruppepress, og da er Natteravnene gode å ha, mange finner trygghet i at de er der.

– Og trygghet er gull verdt, fastslår Hege.

Natteravnene gir større trygghet både for ungdommer, foreldre og andre i helgene. De gjør ganske enkelt en kjempejobb!