Pressemelding: Handlingsprogrammet er Statens vegvesens sin gjennomføringsplan for de første seks årene av Nasjonal transportplan (NTP) 2018-2029. Handlingsprogrammet omfatter i hovedsak riksveg og er grunnlag for de årlige budsjettene. Endelig handlingsprogram for 2018 – 2023 fastsettes av vegdirektøren i februar 2018. - I forslaget til handlingsprogram for de neste seks årene legger vi opp til å sikre de siste tunnelene, utbedre lengre strekninger og gi et bedre ferjetilbud. Vi legger også til rette for mer kollektivtransport, sykling og gåing i byområdene. Sammen med flere nye store prosjekter vil dette gi en betydelig forbedring av transportsystemet i Midt-Norge, sier regionvegsjef Berit Brendskag Lied.

Tunnelsikkerhet Arbeidet med å utbedre tunnelene er godt i gang og i Midt-Norge regner Vegvesenet med å oppfylle kravene i tunnelsikkerhetsforskriften i de fleste tunnelene i 2019.

Vedlikeholdsetterslepet på riksveiene er stort. Satsingen i neste periode vil gjøre at det legges om lag like mye asfalt per år som i 2017 og redusere forfallet i tunellene. På andre områder vil vedlikeholdsetterslepet øke.

Utbedringsstrekninger

Det er satt av 1260 millioner til utbedring av fire strekninger i Midt-Norge. E6 Grong – Nordland grense er inne med 450 millioner kroner, E39 Harangen – Bårdshaug med 100 millioner, Riksveg 70 Oppdal – Sunndalsøra med 260 millioner og E6 Oppdal – Ulsberg med 450 millioner kroner. Vi samler flere tiltak inn i én pakke på disse strekningene. Målet er mer veg for pengene og mindre ulemper for trafikantene, sier Brendskag Lied.

Bedre ferjetilbud

Det blir oppstart av nye anbud på alle fire riksvegferjesamband i 2020/2021. Vegvesenet ønsker lavere klimautslipp og bedre kapasitet, og har tatt høyde for at det skal være krav om null- eller lavutslippsteknologi i alle samband og 20 minutters frekvens i E39-sambandene. Bypakker Ålesund, Molde og Kristiansund er inne i handlingsprogrammet med egne bypakker. Statens andel i prosjektene er i Ålesund er planlagt til 570 millioner kroner, i Molde 920 millioner kroner og i Kristiansund 250 millioner kroner. Det legges også opp til en samferdselspakke i Volda – Ørsta og sykkelbysatsing i Steinkjer, Verdal, Levanger og Stjørdal.