Med "Du skal få en dag i mårå" startet festen fredag, med alle elever, lærere og spesielt inviterte gjester til stede. Prøysens fine vise om "blanke ark og farjestifter tæl" har nok blitt framført tallrike ganger i skolebygget gjennom seksti år – men tåler tidens tann, like godt som Sande skole ser ut til å gjøre.

– Jeg satt og tenkte på det her i stad: Jeg var nok rektor her den gangen besteforeldrene til disse elevene var elever, smiler Kåre Brendryen. Han var rektor ved Sande i 27 år, fram til 2003, da han gikk av med pensjon. Fredag var han en av de spesielt inviterte gjestene til jubileet, – sammen med andre tidligere rektorer, ordfører, skolesjef og foreldrenes arbeidsutvalg. Men det var elevene som sto i sentrum for feiringen.

– Jeg synes elevene blir bare flinkere og flinkere. Det er veldig fint å være her i dag, nikker Brendryen.

Underholdning

Det var elevene på tredje, fjerde og sjette trinn som underholdt. De sang og spilte flere sanger, og framførte egne dikt. Om mamma og pappa, om skolen, om høsten, om fotball, håndball og mye annet. Det ble en kjempefin stund. Markeringen ble avsluttet med Sande skoles egen sang, "La oss klatre i kunnskapens tre", som ble skrevet av lærerne Ole Jonny Sætervik og Geir William Solheim (tekst) og Jo Ramsøy Halle (musikk) til skolens 50-årsjubileum i 2006.

– Dette er stor stas for elevene. De har øvd lenge. Entusiasmen har vært stor, de har virkelig hatt lyst til å lage til denne festen, smiler rektor Christin Svestad.

Under markeringen kom hun inn på skolens historie. Hun minnet om hvordan den nye og flotte skolen skulle være et svar på den sterke veksten i folketallet og elevtallet i Sunndal på 50-tallet – det hører også med til historien at kapasiteten var sprengt allerede fra første skoledag.

Nytt uteområde

Kan hende var det også den aller første skoledagen på Sande sur vind og nedbør – som fredag. Det hører årstida til. Men det la neppe noen synlig demper på elevenes entusiasme og iver den gangen heller. Fredag gledet både de minste, de største og de imellom seg over å kunne ta det nye uteområdet i bruk. Etter høytidelig snorklipping ble baller kastet ned fra taket på inngangspartiet på skolen (!) – og tatt imot av ivrige hender. Snart var det glad leik å se overalt i hele skolegården – der det allerede flotte uteområdet nå er utvidet med et nærmiljøanlegg som blant annet består av en asfaltflate og ei kunstgrasmatte for ballspill, samt et klatre- og balanseområde.

– Det har blitt kjempefint!, svarer en gjeng sjetteklassinger Driva får i tale, før skoleklokka ringer inn – til fire meter bursdagskake. Bedre feiring skal en lete lenge etter!

Skolesangen

Gjennom medlys

fanger vi fargene

følger verden i le

Finner sko som

passer oss aller best

lytter til egen lyd

Mellom skyer

av gammelt matpapir

løper klokker i takt

I en vrimmel

spiller vi tonene

viser små lure smil

Ref.:

La oss klatre i kunnskapens tre

opp og fram

over skyhøye fjell

Plukke stjerner som ingen har sett

Kom bli med over skyhøye fjell

la oss klatre i kunnskapens tre

Suger tanker

opp som sjampanjebrus

hundre drømmer vil fram

Slår en pasning

sikksakk mot evighet

hodet sikter mot mål