Veterinærer og forsirkingsselskaper ber hundeeiere ta godt vare på hunden sin i påska. Det er flere farer som lurer. Både ski, staver og huggorm.

Hunden er en trofast følgesvenn og liker å være med på skitur. Hunden springer gjerne i band foran eller på siden av eieren på ski.

Da ber veterinærer hundeeierne passe på slik at bandet er langt nok til å unngå å skade hunden med ski eller staver om denne mister kontrollen over skia og faller. Ofte kappes sener i bakbeina på hunder av ski med stålkanter eller bein blir brutt av slag.

I disse dager våkner også huggormen etter vinterdvalen. I Sogn og Fjordane er det allerede meldt om flere observasjoner av slanger som nyter vårsola. Ormene kan også lure i solfylte hellinger i populære skiterreng. Dobbel fare for hundeeiere.

– I fjor behandlet vi minst 15 hunder med huggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, men vi mistet to hunder i fjor på tross av intensiv behandling inkludert motgift, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Veterinæren sier hundene var store og friske og legen forventet hundene skulle bli friske av behandlingen.

- Uansett skal huggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Kvinge.

Skulle ulykken være ute kan det være greit å ha en god hundeforsikring, mener Tryg forsikring.

- I mange tilfeller kan det bety en økonomisk sikkerhet dersom behandlingen blir omfattende og kostbar, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Hvert år får Tryg sier de, en rekke skademeldinger om hunder som er bitt av huggorm. Hos Tryg er huggormbitt dekket uten egenandel i hundeforsikringen.

- Ved å fjerne egenandelen ønsker vi å senke terskelen for å oppsøke hjelp. Vi vet hvor viktig det er at en hund som er bitt av huggorm kommer raskt til veterinær, Opedal.

Det er ikke altid like lett å se hva hunden kan komme borti ute i naturen. Derfor er det greit å kjenne til symptomene ved huggormbitt.

Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et huggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre.

- Om det var gift i bittet, oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer veterinær Kvinge.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte. Etter et alvorlig huggormbitt oppstår gjerne en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge.

- Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

Ta kontakt med veterinær raskt dersom du mistenker bitt er oppfordringen.