– Livets gullalder er når man kan være en frisk pensjonist, sier Johan Sandberg (73), knivkunstneren i Eidsvåg.

– Gull gir en helt spesiell følelse av eksklusivitet, en følelse som er gull verdt, rett og slett, sier Johan Sandberg. Knivmakeren fra Andørja i Troms kommune. Da han og kona Wilfryd fra Molde bygde hus i Eidsvåg i 2002, var verksted i kjelleren en selvfølge. Et verksted med god avsuging, store arbeidsbenker og mye lys.

– Lys er veldig viktig! Det kan aldri bli nok lys, sier Sandberg. Han har det praktisk innordnet i kjellerverkstedet. Å lage kniver er hans store hobby.

– Jeg må ha noe annet å gjøre enn å sitte å se på tv når jeg er pensjonist. De mørke vinterkveldene er fine å bruke i verkstedet.

Sandberg har laget fantastiske kniver. En av hans større oppdrag var å lage kniv til Kongen i forbindelse med kongebesøket i Molde, Frei, Gjemnes og Kristiansund 28. april 1990. Knivskaftet ble laget av gullregn, med innfelt Krone av gull og sølv, med en liten diamant som Kronjuvel. Inngravert i etuiet fulgte med en tekst som blant annet sa: «Rosen i gull på knivens bakside er et symbol på et land med 45 år i frihet, vekst og utfoldelse. Jeg takker alle som har kjempet og lidd for denne friheten. Jeg takker også Gud for freden og landet vårt, og ikke minst for vår Kjære Konge».

– Kongen ble meget begeistret over kniven og rørt over teksten som fulgte med, sier Sandberg.

Andre kjente personer som har fått kniver laget av Sandberg er; Erik Bye, Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik.

Nå har han laget sin hittil dyreste kniv: en som kanskje skal til Stortinget. Sandberg vil gjerne selge den til Eidsvoll kommune. Det er grunnlovens jubileumskniv han har laget. På kniven er det en paragrafnøkkel. Det er bilde av Eidsvollbygningen på stroppenaggelen, og denne er rammet inn med 18 karat flettet gull. Skaftet er laget av oljet bjørk.

– Bergkrystallen er hentet fra norske fjell, den er slipt og polert, forteller han. Det er ekte gull på skaftet; 14 karat gull. «Enig og tro til Dovre faller» står det på bladet, med gotisk skrift. Knivmakeren viser Driva knivholderen:

– Det er rakved fra Aursjøen.

På knivholderen står skilt med tekstene «Ja, vi elsker» og «Med lov skal landet bygges», samt årstallene 1814–2014.

– Paragrafnøkkelen på glasset er symbol på grunnloven og jubileet. Men speilet under har ingen paragraf. Det avspeiler paragrafens bakside. Vår tids paragrafer dannes etter krav fra kapitalkrefter, maktbegjær, økende velstand og bekvemmelighet. For eksempel kan EU overprøve vår Høyesterett, og pålegger oss mange lover. Schengen-avtalen gjør oss borgere utrygge med åpne grenser, sier Sandberg. Dette og mer har han skrevet om i informasjonsteksten som følger med kniven.

Sandberg lager kniver på bestilling, som gaver til konfirmasjon. Da gjør han sitt ytterste for at det skal bli så personlig som mulig; med for eksempel bilde av konfirmanten på skaftet. En slik gullbelagt kniv kommer på bortimot 10.000 kroner. Den billigste kniven selger han for 6000 kroner.

– Det er dyrt å lage kniver, slår Sandberg fast. Han viser oss en damekniv som har en utsalgspris på 12.000 kroner. Denne har to diamanter og navneplate i gull.

– Hva er spesielt med dine kniver, hva kjennetegner dem?

– Jeg bruker gullholk i alle mine kniver. Dessuten lager jeg kun på bestilling, så hver en kniv blir unik og får et personlig preg. Jeg skriver navnet på den som skal ha kniven, og på framsida av knivbladet tegner jeg motiv som interesser mottakeren, som for eksempel ei hytte, en elg eller blomster. Jeg har tegnet inn politiets, Frelsesarmeens og kommuners logoer på kniver jeg har laget på oppdrag, forteller han.

En annen ting som er spesielt for hans kniver er den avrundete fasongen på knivskaftet. Slirene syr han av tysk rårandslær. Disse har en eksklusiv dekor, som for eksempel et gulløre eller en gullflette. Holken nederst på knivskaftet lager han av gull og Ibenholt. Skaftene former han av rirkule fra bjørk, som han finner i Eikesdal.

Sandberg begynte å lage kniver i 1988. Han var da vaktmester på Nordbyen skole i Molde, og det var etter et knivmakerkurs med Lars Røsberg at en lærer lærte Sandberg å sy slire.

– Så satte jeg i gang og lærte meg resten sjøl.

Han begynte å lage gaver til slekta. Så gikk jungeltelegrafen og etter en artikkel om ham i bladet Villmarksliv var det gjort; oppdragene kom inn. Sandberg har fått mange diplomer og priser for sine kniver. Han har blant annet blitt omtalt i «Knivbladet» som Norsk Knivforening gir ut. I nummer to 2014 står det om grunnlovens jubileumskniv. «Knivkunstneren Johan Sandberg fra Eidsvåg i Romsdal har nemlig laget en jubileumskniv, spekket med symbolikk og glitrende håndverk», skriver Øystein Køhn i bladet.

Bak hver en kniv ligger minst 50 timer med arbeid.

– Hva er fint med denne hobbyen?

– En får en følelse av å skape noe. En utvikler det til å bli mer og mer nøyaktig, detaljert og avansert. En tar stadig nye skritt til en kommer til nivå der en begynner å bli fornøyd. Jeg vil nå utvikle bergkrystall til å bli mer brukt i ulike sammenhenger.

Sandberg er mest fornøyd med kapteinsknivene sine, som han har laget 5–6 stykker av.

– På holken har jeg fire gullringer med Ibenholt mellom, og øverste ring har også kapteinens firkantete kommandoløkke innfelt i Ibenholt. Skjoldet har kapteinens initialer i gull.

Sandberg lager også speilrammer og klokker, men knivene er hovedarbeidet og noe han alltid vil holde på med. Han priser seg lykkelig over at han er frisk.

– I fjor slet jeg med leddgikt, men så fikk jeg Svein M. Pedersen i Misjon Jesus Leger til å be for meg. Jeg har vært frisk siden, forteller han.