Under et besøk hos Øyvind Holte i anledning vilkårsrevisjonen i Surna, dreide praten også litt inn på hjortejakt. Det var her at frua i huset, Brit Holte, fikk en utfordring av Drivas utskremte. Om hun ikke kunne lage en viltmiddag og dele litt av kunnskapen med Drivas lesere? Uten betenkningstid var svaret ja.

– Jeg liker utfordringer, så det er klart jeg vil det, sa hun.

Men hun ville ikke lage mat uten å be noen til middag, og dermed ble hele jaktlaget invitert til bords. Og jegerne takket slett ikke nei, så dermed ble det reine festkvelden hos Øyvind og Brit denne ellers så vanlige hverdagskvelden. En av mange sosiale sammenkomster i løpet av året, får vi høre.

Bruker stekepose

På formiddagen starter Brit Holte på viltmiddagen, som hun bruker hele dagen på å forberede. Hun legger hjortesteika i en stekepose, sammen med en klatt smør, hakket løk; vanlig og hvitløk, og krydrer godt. Så tar hun et lite hull i stekeposen og stikker inn et steketermometer før den blir satt på rist i ovnen på 200–240 grader.

– Jeg bruker mye krydder, som hakket timian, salt og pepper og viltkrydder. Steketid og ovnstemperatur varierer etter størrelsen på steika, men jeg lar den stå i ovnen til termometeret viser rundt 85 grader, så en må bare følge med dette. Jeg liker kjøttet godt stekt, forteller hun.

Når steika tas ut, får den hvile litt. Så skjærer hun kjøttet i tynne skiver, for så å sette panna i ovnen en stund før servering.

– Kjøttet serveres sammen med kokte poteter og friske grønnsaker, salat, stekt løk og sopp. Og naturligvis saus.

Full pakke

Til det utsøkte hjortekjøttet lager Brit en velsmakende viltsaus, type egenkomponert.

– Når jeg lager sausen bruker jeg skyen fra stekingen og tilsetter eventuelt litt vann. Så smaker jeg den til med salt og pepper, og vanligvis jevner jeg ut litt med maisenna, og har oppi både fløte, seterrømme og ellers mye godt. Det er bare å prøve seg litt fram her, smiler hun.

Som om ikke dette var nok, laget hun dessert også; riskrem med rød saus til kaffen.

Jaktprat rundt bordet

Sist helg ble det full klaff for Øyvind og jaktlaget, så tilgangen til ferskt og kortreist hjortekjøtt er rimelig god. Hjortekvoten til laget er på tre bukker, tre koller og tre kalver, pluss ku, kalv og okse av elg.

Rundt middagsbordet går jaktpraten livlig, og etter hvert dannes et brukbart bilde av den gode jaktdagen: Mens enkelte av jegerne på jaktlaget var ute «i rett tid» denne lørdagsmorgenen i Bøvrasliene, kom noen etter litt seinere, og andre enda seinere. En som var heime og kjørte møkk, og ikke var med på jakta i det hele tatt, ble etter sigende rimelig oppdatert på jaktresultatet per mms.

Øyvind Holte var av dem som kom «litt seinere», i åttetida.

– Først fikk jeg melding på radioen om at han Roald (Moen) hadde skutt en bukk, en åttespiring. Kort tid etter meldte han om at enda en bukk var felt, så han trengte hjelp til utvomming. Også den andre var en åttespiring, forteller Øyvind.

Roald, som er jaktleder på laget og som fikk disse to første bukkene, kommer forresten rett fra Danmark og til matbordet denne kvelden. Han har hatt givende dager med jakt på ender og fasan, og forteller om en eventyrlig fuglejakt, der resultatet ble hele 370 kilo med fuglekjøtt!

Bukseløs jeger..

Seinere på morgenen gikk Holte og Svein Ola Fiske lenger innover for å postere. Sjøl var Holte litt løs i buken denne dagen, og det gikk ikke bedre til enn at han måtte gjøre sitt fornødne.

– Ja, e vart rætt å slætt nødd te å dra ne brokja å stjit ja. Å da sju, da sto plussele bokkjen der, forteller han. Men rifla sto ikke langt unna, så bukk nummer tre denne lørdagen var snart et faktum. Dette ble også den tredje bukken med åtte takker i geviret denne dagen.

Hvorvidt den taleføre jegeren rakk å gjøre seg ferdig med sine private sysler før hjorten ble ekspedert, det sier soga ingenting om, men til dels uanstendige situasjonsbilder dannes i alle fall på netthinna, der ved matbordet...

Etter dette tredje bukkefallet ble traktor hentet og dyrene fraktet ned til gards, der de så ble flådd og opphengt til mørning.

Dannet storvald

Nå gjenstår to hjortekoller og en elgku på kvoten. I tillegg har de en ekstra bukk «i banken». Det vil si en slags bank med et ekstradyr som de har opprettet i samarbeid med tre andre lag.

– Vi var egentlig forut for vår tid med storvald vi, for allerede tidlig på 90-tallet slo vi sammen fire jaktlag som sender felles søknad. Kvoten er på 41 hjorter og 12 elger, som vi fordeler innbyrdes, forklarer Holte.

– Hjortekvoten fyller vi aldri, men elgkvoten fylles hvert år.

Godt samarbeid

Samarbeidet beskriver karene som knakende godt, både innad i jaktlaget og i storvaldet. De har også et avslappet forhold til kjøtt og kjøttdeling, i motsetning til mange andre lag en hører om, der det nærmest knives om hver en kjøttslintre.

Etter trivelig jaktprat med gode historier over en aldeles nydelig hjortemiddag, -og med heimelaga riskrem og kaffe til dessert, vagget både jegere og presse ut i høstkvelden igjen. Mett i magen og med ymse jaktsituasjoner på netthinna. Akkurat slik som det skal være. Jaktas kjerne.

Brit leverte i alle fall på en enestående måte. Bedre mat er det knapt mulig å få, så tusen takk for både mat og gode tips!

Terningkast? Seks!