Kommunereformen er kommet godt i siget, og regjeringa har hastverk med å få landets kommuner til å velge framtidig partner. Lokale politikere snakker sammen på tvers av dagens kommunegrenser, og noen steder snakkes det i ganske så konkrete ordelag. Sunndal og Nesset synes å ha kommet lengst i arbeidet med å finne sammen, men ingen ting er så langt avklart.

I Rindal er det stemning for å bli en del av Trøndelag. Det hindrer ikke seks tidligere ordførere i Surnadal å komme med en ny invitt til kommunen som med nød og neppe unngikk å bli en del av Surnadal under forrige store kommunereform i 1965. Erik Brøske (Ap), Nils Magnar Torvik (Sp), Helge Røv (Ap), Ola O. Fiske (Sp), Bergsvein Brøske (Sp) og Mons Otnes (Ap) mener Surnadal er best tjent med å finne sammen med Rindal og Halsa da de tre kommunene utgjør et felles bo- og arbeidsmarked og i tillegg er lik både på lynne og kultur.

–Ingen begeistring

Erik Brøske (75) var ordfører for Arbeiderpartiet i Surnadal i perioden 1972–1975. Han flyttet til Berlevåg i Finnmark i 1980 og har siden bodd der. Etter noen år som lærer i landets nordligste fylke, ble lysten på å gjøre comeback som lokalpolitiker for stor. Han var ordfører for Arbeiderpartiet i perioden 1992 – 1995, og gjorde comeback som kommunens øverste politiske leder i perioden 2003–2007. Da som SV-ordfører.

– Det skjedde en del ting lokalt som gjorde at jeg skiftet parti.

– Kommunereformen er aktuell også i Finnmark?

– Ja, men den blir ikke møtte med den helt store begeistringen. Berlevåg med sine 1100 innbyggere ligger langt fra Balsfjord og Tana som er nærmeste kommuner. Det er store avstander her oppe. Innbyggerne i Berlevåg er godt fornøyd med slik de har det.

-  I hvilken retning mener du Surnadal bør se når de skal velge seg framtidig partner?

Tekst.m.innrykk: – Det vil være logisk å tenke Rindal og Halsa. Jeg minnes forrige store kommunesammenslåing i 1965. Etter at det ble klart at Rindal fikk bestå som egen kommune, husker jeg rindalsbussen kom ned til Surnadalsøra med flagget festet til taket. Jeg har forståelse for dem som mener de har det bra som de har det, men det går nok i retning av en ny kommunesammenslåing.

– Er skeptisk

Nils Magnar Torvik (75) var ordfører i to perioder for Senterpartiet. Fra 1976 til 1983. Torvik er i utgangspunktet skeptisk til kommereformen som han ikke tror vil bringe gull og grønne skoger til kommunene.

– Det er først og fremst den nærheten vi i dag har mellom de som styrer og de som blir styrt som vil svekkes med større kommuner. Grasrota blir taperen. Når det gjelder Surnadal og framtida samarbeidet vi om en del tjenester med Halsa og Rindal allerede i min ordførertid. Seinere har vi også innledet samarbeid i kirkesektoren. Jeg tror ikke det er så mye vinne på å danne større enheter. Det naturligste for Surnadal må være å slå seg sammen med Rindal og Halsa. Dette er kommuner som kjenner hverandre.

– Hva mener du om tempoet i reformen?

– Det må være helt unødvendig å gjøre dette til en hastesak. Jeg har et inntrykk av noe av bakgrunnen for reformen er ønsket bykommunene har om å legge fra seg økonomiske bører.

– For tidlig

Helge Røv (61) var Ap-ordfører i Surnadal i åra 1984–1986. Røv mener det er for tidlig å ha bastante meninger om i hvilken retning Surnadal bør se etter partnere.

– Det går litt for fort fram. Jeg synes det er unaturlig å flytte fylkesgrensa nå slik Rindal ønsker. Dette er en sak vi helt sikkert får anledning til å komme tilbake til, sier Røv.

– Har mye felles

Ola O. Fiske (83) representerte Senterpartiet og var kommunens ordfører i perioden 1992–1995. Han mener det vil være unaturlig dersom Surnadal ikke finner sammen med Halsa og Rindal.

Tekst.m.innrykk: – Vi tilhører det samme dalføret og er det samme folkeslaget. Det er også mange som har slektninger i de tre kommunene. Jeg har ingen har sans for forslaget fra Rindal om å flytte fylkesgrensa, og mener at i alle fall Rindal og Surnadal bør gå udelt over i en ny kommune. Alle bygdene må med.

Fiske tror ikke det er aktuelt med en sammenslåing av Sunndal og Surnadal før eventuelt den ferjefrie forbindelsen er på plass.

– Sunndal er i seg sjøl en stor kommune og det er nok naturlig for dem å se til Nesset og Tingvoll. Jeg ser ikke for meg at Surnadal og Sunndal finner sammen dersom det ikke legges opp til en stor kommune for hele indre Nordmøre.

– Identitet er viktig

Tekst.u.innrykk: Bergsvein Brøske (Sp) overtok ordførerklubba da Asbjørn Ørsal (Ap) døde etter ett år som ordfører i 1996. Brøske hadde vervet i 11 år før han bestemte seg for å ta en pause i lokalpolitikken. Fra kommende høst er han tilbake på Sp-lista, men sier det blir som vanlig kommunestyrerepresentant dersom velgerne gir ham tillit.

Brøske sier utgangspunktet hans er at det må være et reelt forhold mellom de som styrer og de som blir styrt.

– Kommunereformen har også med geografi og størrelse å gjøre. De nye kommunene må ikke bli for store. Da mister man det tette forholdet mellom kommunestyret og velgerne. Trollheimen kommune blir et blindspor for meg. For dette har også med identitet å gjøre. For meg handler dette om tre ting; jeg er stangvikgarding, surnadaling og nordmøring. Det er kjempeviktig for meg å fortsatt kunne være det.

– Du forholder deg til at også Surnadal må se seg om etter partnere?

– Jeg forholder meg til at det er et flertall for kommunereformen på Stortinget. Jeg tror likevel det er betydelig forskjell mellom hva kalkulatorpartiet Høyre på den ene siden - og Venstre og KrF på den andre siden ønsker med kommunereformen. Jeg mener man må ta seg tid til en grundig vurdering, og la innbyggerne få si sitt gjennom en folkeavstemning. Tror det vil være helt greit å bremse litt slik at vi når et stortingsvalg til før ting avklares.

– Er en kommune bestående av Surnadal, Rindal og Halsa førstevalget?

– Jeg mener det kan være et godt alternativ. I de tre kommunene har man mange felles ståsted. Handel, felles arbeidsmarked og videregående skole og kulturskole er eksempler på dette. Jeg mener uansett det er riktig å løfte blikket i alle retninger for alle kommuner.

– Hva med Sunndal og Surnadal?

– Med fortsatt ferje over Todalsfjorden er ikke Sunndal og Surnadal en felles bo- og arbeidsmarkedsregion. Framover må kommunene være tydelige på å kreve avklaring på hvilke framtidige oppgaver som skal tillegges det nye kommunene. Dette må være basert på stortingsvedtak slik at det ikke kan reverseres.

– Klart førstevalg

Mons Otnes (Ap) fikk sju år som ordfører i Surnadal før han i sommer overlot vervet til partifelle Lilly Gunn Nyheim.

– Hvilke kommuner bør Surnadal slå seg sammen med?

– Jeg mener Surnadal, Rindal og Halsa vil være et naturlig valg. Vi har felles bo- og arbeidsmarked som også henger sammen geografisk. Vi har samme lynne og samme kultur. Kort sagt har vi mye felles.

Otnes mener det blir unaturlig å knytte Surnadal og Sunndal sammen så lenge det fortsatt går ferje over Todalsfjorden.

– Jeg hadde håpet på at kommunereformen hadde midler i seg til å prioritere samferdsel, men det har vi ikke sett noe til. Jeg har heller ingen sans for å flytte Surnadal til Trøndelag. Alternativet i så måte må være en region Midt. Nå snakkes det om å slå sammen trøndelagsfylkene. I tilfelle også Surnadal skal innlemmes, blir det langt fra Surnadal til Lierne.

Mons Otnes mener regjeringa har levert en uklar bestilling.

– Framtida for fylkeskommunen er uklar. Vi har ikke fått definert hvilke oppgaver vi skal løse og hva vi skal gjøre med fylkeskommunen.