Kommunene på Vestlandet ligger på andreplass i ordførerstafetten med over 176 000 innsamlede kroner. Så langt har landets kommuner gitt over en halv million kroner til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt fra krig og kriser.

- Resultatet så langt er svært gledelig. Ordførerstafetten er en unik mulighet for kommuner og privatpersoner til å bidra. Det er viktig når situasjonen er som den er med over 51 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt. Vi har ingen tid å miste, kuldegradene kryper på og hjelpen må frem i tide, sier ordfører i Sunndal kommune Ståle Refstie i en pressemelding.

Det var Refstie som i høst tok initiativ til ordførerstafetten der han utfordret alle landets kommuner til et felles krafttak for mennesker på flukt. Sunndalsordføreren oppfordret alle kommunene til å gi midlene de har igjen på budsjettet, eller én krone per innbygger, som årets julegave til Flyktninghjelpens arbeid.

Totalt har 76 av landets kommuner gitt et bidrag. Stavanger har bidratt med 65 500 kroner og er den kommunen i Norge som har gitt mest.

- Med dette er alle i Stavanger med på en dugnad som varmer og sikrer mennesker på flukt fra krig gjennom vinteren, sier ordfører Christine Sagen Helgø og utfordrer samtidig Rogaland fylkeskommune til å støtte opp om Flyktninghjelpens arbeid.

Når en sammenligner landsdelene, topper østlandskommunene ordførerstafetten foran kommunene på Vestlandet på andreplass og Nord-Norge på tredjeplass. Kommunene på Vestlandet har til sammen gitt over 176 000 kroner, hvorav over 83 000 kroner kommer fra kommunene i Møre og Romsdal, over 65 000 er samlet inn i Rogaland, mens Sogn og Fjordane trekker ned statistikken med bare 1700 innsamlede kroner. Det ventes også på Bergen og Molde.

Ordførerstafetten pågår fram til jul. De innsamlede midlene vil blant annet gå til å hjelpe verdens flyktninger med tepper og husly før vinteren for alvor setter inn.

- Norske kommuner med ordførerne i spissen viser i disse dager en utrolig dugnadsånd for mennesker på flukt fra krig og konflikt. På tvers av politiske skillelinjer har ordførere fra nord til sør mobilisert sine egne kommuner, og utfordret hverandre, fylkeskommuner og lokalt næringsliv. Nå kommer vinteren til Midtøsten og mange vil trenge mye hjelp. Da varmer det å se et slikt engasjement, sier Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.