En tredjedel av Europa har store rovdyr. Overvåkingsdata på gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er sammenstilt til en unik oversikt over artene i Europa i en ny artikkel i Science, heter det i en presemelding fra rovdata.

Oversikten viser at rovdyrene lever på en tredjedel av kontinentet. Norge er også et av landene med best overvåking av artene i Europa.

Til sammen har 76 forfattere fra 26 land bidratt til artikkelen i det anerkjente tidsskriftet Science, som viser status for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Europa, med unntak av Russland, Ukraina og Hviterussland. Fire forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) har bidratt i arbeidet, og Rovdata har levert bestandstall og oversikt over hvor artene lever i Norge.

På Nordmøre er gaupa og jerven faste innslag og skal yngle i deler av regionen. Sporadisk kommer også ulv og bjørn på besøk. Alle rovdyra tar bufe på beite.

Og særlig bønder og lokalbefolkning i deler av landet der rovdyra gjør seg mye gjeldende er ikke glad i den liberale rovdyrpolitikken i Norge og Europa.

Vender tilbake til Europa

– De samlede resultatene viser at rovdyrene vender tilbake over store deler av Europa og finnes nå på cirka 1,5 millioner kvadratkilometer, eller en tredjedel av fastlandsarealet i Europa, etter nesten å ha vært utryddet tidlig og på midten av 1900-tallet. De lever i større grad også i områder med mennesker eller som er berørt av menneskelig aktivitet, forklarer Henrik Brøseth, fagansvarlig i Rovdata og en av forfatterne bak artikkelen.

Med unntak av jerven, som kun lever i de mest villmarkspregete deler av de nordiske landene, opptrer artene i tett befolkede områder og i landskap som er kraftig endret, oppstykket og benyttet av mennesker.

12 000 ulver

Til sammen lever det i dag cirka 17 000 bjørner i ti forskjellige populasjoner i Europa. Den europeiske gaupebestanden teller cirka 9 000 dyr i elleve ulike populasjoner, mens det er cirka 12 000 ulver fordelt på ti forskjellige populasjoner i landene. Den europeiske jervebestanden er mer beskjeden, med cirka 1250 individer fordelt på to populasjoner i de nordiske landene.