Jaktutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforbund Møre og Romsdal ber Klima- og miljødepartementet komme med en redegjørelse i forbindelse med departementets vedtak i forbindelse med jakt på gaupe i rovviltregion 6 i 2015.

Brevet til departementet gjengis i sin helhet her:

KVOTEJAKT PÅ GAUPE I ROVVILTREGION 6 – MØRE OG ROMSDAL

Viser til brev datert 30.01.2015 fra Klima- og miljødepartementet med avgjørelse av klage på kvotejakt på gaupe i region 6 i 2015.

Jaktutvalget i NJFF Møre og Romsdal registrerer med undring og sjokk at Klima- og miljødepartementet har vedtatt (uten klagerett) at kvotejaktregionen for gaupe utvides til å omfatte Romsdalshalvøya i 2015.

Romsdalshalvøya har i forvaltningsplan for store rovvilt ikke mål om yngling av gaupe. At en med dette vedtaket totalt sett kan være med på å oppfylle kravet om familiegrupper i rovviltregion 6 forstår vi, men sett i forhold til det arbeidet som har vært gjort gjennom regionens rovviltnemd og de høringsinstansene som har deltatt for å få en tillitskapende, langsiktig og forutsigbar plan for forvaltningen er dette et hån.

Vi er kjent med at ei sterk avskyting i Trøndelag har ført til underskudd på ynglinger der, men å løse dette med å regulere avskytningen i områder uten krav om yngling, bryter med vedtatte forutsetninger i forvaltningsplanen for MidtNorge, rovviltregion 6.

Hvis målet er å redusere uttaket av gaupe slik at man igjen kommer over bestandsmålet i regionen, bør uttaket begrenses i de deler der uttaket tidligere år har vært for høyt, og samtidig regulere uttaket i kvotejaktområde 1 på Nordmøre slik at antallet familiegrupper blir i tråd med forvaltningsplanen.

At gaupa tar i bruk nye områder som yngleområde i løpet av en planperiode, bør ikke ha innvirkning på Klima- og miljødepeartementets vurdering i forhold til kvotefastsettelse. Det står i forvaltningsplan for store rovdyr i region 6: «Gjennom geografisk differensiering ønsker man å begrense skadene på husdyr og tamrein så langt som mulig. Differensieringen tar utganspunkt i skadesituasjonen og rovviltartenes hovedutbredelse. Mål om ynglinger av de ulike artene er lagt dit de lettest kan nås og der de totalt sett vil gi minst konflikter for beitenæringen».

For landbruket er forutsigbarhet en viktig premiss for valg av produksjon og investeringer i driftsapparat og bygninger. Når man forholder seg til vedtatte planer som har regler for revidering og rullering, blir det litt forstemmende å oppleve at områder der en ønsker å beholde gaupa flyttes på innfall. Romsdalshalvøya er i forvaltningsplanen satt som et område uten mål om yngling av gaupe.

Vi vil be om en redegjørelse for hensikten med å overkjøre normale spilleregler på denne måten og minne om at jeger- og fiskerforeningene i disse dager inviteres til å delta på sporing og telling av gaupebestand. Sett i lys av det som her har skjedd er det kanskje best å telle minst mulig utenfor ynglesonen for å unngå slike vedtak?

Vi er gjort kjent med at vedtaket er endelig og ikke kan påklages. Vel,….. det sier også sitt om den demokratiske tankegangen hos besluttende myndighet. Vi ønsker primært å få gjeninnført demokratiet og vedtaket omgjort, men vil i motsatt fall be om at vedtaket blir ettårig.

Vi vil be om svar på følgende spørsmål: Har ikke Rovviltnemda fått et mandat til å fastsette ynglesoner for planperioden, slik at andre aktører i regionen skal vite hva de har å forholde seg til?

At man har en flytende definisjon der ynglinger automatisk utløser kvotejakt i ynglesone må være en misforståelse eller ulogisk praktisering?

Brevet er underskrevet av

Fredrik Emblem, som er leder i NJFF Møre og Romsdal, og Sverre Heggset, leder i fagutvalg jakt, NJFF Møre og Romsdal, leder i Fræna Jeger og Fiskerforening, og rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving- Landbruk Nordvest.

Les også: Gaupa er felt