Johannes J. Vaag (77) kan vise til en imponerende rekke med idrettsutmerkelser, og i år tar han idrettsmerket for sekstiende året på rad. 60-årsmerket er det aller siste nivået.

Sist fredag var Johannes Vaag i Surnadal idrettshall for å gjennomføre øvelser og klare noen av kravene til idrettsmerket. Idrettsmerket består i en rekke øvelser og krav, men denne dagen sto høgdehopp og armhevinger på programmet.

Kontrollør var som vanlig vaktmester Tor Asle Ranes, som også har vært medlem og kontrollør i trim- og merkeutvalget i Surnadal idrettslag.

– Han har vært min faste kontrollør i mange år, forteller Johannes, mens han forbereder seg på øvelsene. Når en har kommet såpass godt opp i åra som Vaag, er kravet fem armhevinger. Men den spreke pensjonisten tar lett 32 armhevinger, sjøl med en dårlig skulder.

– Jeg klarte 40 i fjor, men nå har skuldra vært vond en stund, så jeg har ikke fått trent, sier han.

Høydehopp klarer han også enkelt på første forsøk. Lista legges på 70 centimeter og han hopper lett over med svært god margin. Svømmeøvelser og andre krav er også unnagjort.

Alltid klart kravene

Vaag, som blir 78 år til sommeren, har gjennomført og klart kravene til idrettsmerket hvert eneste år siden den første gangen i 1955, da han var 18 år. Men det har vært på hengende håret noen ganger.

– Jeg ble påkjørt av en bil i 1974, så da ble jeg ikke i stand til å ta prøvene før mot jul. Da tok jeg hurtighetsprøven med piggsko på hålkete veg, minnes Vaag. – Og første året var det bare så vidt jeg klarte kravet i kulestøt, tror kravet var 8,35 meter, og til og med kjente idrettsmenn som Audun Boysen hadde problem. Spesielt i starten krevde en god del av disse øvelsene mye øving og en viss form, forteller han.

Han har dessuten reist mye og bodd flere steder rundt omkring i landet.

– Men jeg har lirket det til hvert år, smiler han. – Har drevet aktivt med idrett i alle år og har trent mye, så grunnformen har alltid vært der.

Første i Surnadal

I Surnadal var han den første i idrettslaget som klarte idrettsmerket 50 år på rad, og blir nå derfor den eneste med 60 også. Han vet ikke av flere rundt her som har klart dette.

– Av de jeg vet om her i området er det Arvid Fjærli fra Valsøyfjord, nå bosatt på Frei, som har tatt merket 60 år på rad. Det er sikkert flere, men jeg tror ikke det er noen stor flokk, sier han.

Snart mottar han et gildt 60-årsmerke, og dessuten diplom underskrevet av presidenten i Norges Idrettsforbund. Dermed har han oppnådd aller siste nivå for idrettsmerket.

Statistikken viser at det hvert år er kun en håndfull personer som oppnår 60-årsmerket i Norge, så det er en gjev klubb det som Vaag nå er medlem i.

En uvanlig sprek 77-åring, som ikke har stort mer å oppnå hva merker og utmerkelser angår. Men han tenker likevel å fortsette, i alle fall en stund til.

– Tor Asle har sagt han skal gå av med pensjon om to år, så jeg tror i alle fall jeg prøver å ta kravene inntil da. Får ha som målsetting å holde på til og med det året jeg fyller 80, sier han.

Aktivt idrettsliv

Det er ikke bare idrettsmerket han tar. Siste uka i februar var han på Nordmarka og tok skimerket, og han driver også med svømming. Den store havhesten har han tatt siden tidlig på 80-tallet.

– Er kronisk sjuk i en fot, så jeg har igjen hurtigsvømmingen, den skal jeg ta seinere, forteller han.

Ja, Johannes er en svært sprek pensjonist som ellers er aktivt med på det aller meste. Eksempelvis er han som vanlig med når Indre Nordmøre Forsvarsforening arrangerer Skiskytingens dag på Nordmarka lørdag.

– Og siden det er Friluftslivets år i år så overnatter vi i lavvo ved skiskytterstadion, forteller han.

Det er et rikt idrettsliv han kan se tilbake på, han har vært aktiv både med ski, friidrett og militæridrett, for å nevne noe.

Ved siden av idrettsmerket har han altså tatt skimerket også, og fikk blant annet Skistatuettklubbens ærespris, en statuett som viser at han er nummer elleve i landet som har kommet så langt.

Utallige utmerkelser

Han har alltid vært aktiv med idrett, både militært og sivilt, og har svært mange utmerkelser, merker, medaljer og statuetter. For å nevne noe har han Kongens fortjenestemedalje i sølv, vernedyktighetsmedaljen med tre stjerner, verneidrettsmedaljen, det militære skarpskyttermerket, det militære marsjmerket, det militære skimerket, infanterimerket, feltidrettsmerket i gull, det militære 5-kampmerket, dugleiksmerket, Nais-medaljen i gull, gullmerket til skiskyttermerket (klart kravene til hedersprisen i sølv), Store havhesten i gull fem ganger, medaljen med krone for Nijmegenmarsjen, NROF-kruset (2014). For å få med alle priser og utmerkelser måtte vi skrive en hel bok.

– Men jeg synes det er synd at det ikke er den samme interessen for idrettsmerket lenger nå som det var tidligere, avslutter han.