I løpet av tre mandagskvelder i mars har en del av Halsas mannlige befolkning blitt, om ikke rene tryllekunstnere på kjøkkenet, så i alle fall litt bedre til å lage mat enn før de startet på «Matkurs for menn».

Kurset ble arrangert i regi av Halsa Frivilligsentral, som hyret kokk og driver ved Hammerstuene, Tor Rune Halset, til læremester. Ved skolekjøkkenet på Liabøen har han etter beste evne lært bort litt om grunnleggende matlaging.

Mandag denne uka var siste kurskveld, og denne kvelden fikk deltakerne invitere en person hver til et avslutningsmåltid. Her ble de nyervervete kokkekunstene omsatt i velsmakende mat, til glede både for kokkene sjøl og de inviterte gjestene.

Positivt mottatt

Frivilligsentralen har fått bare positive tilbakemeldinger etter kurset.

– Vi satte ti deltakere som maks, da det er begrenset hvor mange det er plass til på skolekjøkkenet. Men de som deltok var i alle fall fornøyd, og mange kunne tenkt seg enda flere kurskvelder, forteller leder ved Frivilligsentralen, Tove Karin Halse Lervik.

Tove Karin ser ikke bort ifra at Frivilligsentralen vil arrangere flere slike kurs etter hvert, sjøl om dette nok blir det eneste denne våren.

– På avslutningskvelden ble det i alle fall antydet det er flere som har lyst til bli med på et sånt kurs, og flere av deltakerne som har vært med denne runden kunne også tenke seg flere kurskvelder, for dette syntes de var artig, forteller hun.

Halset har også holdt liknende kurs før, med tre kurskvelder, inkludert et avsluttende måltid med inviterte gjester. Denne «malen» malen passet bra i Halsa.

– Vi bestilte han til å lære bort litt grunnleggende matlaging. Vi ønsket at kursdeltakerne skulle kunne lære seg å lage litt mat fra bunnen av, med sånt som gode sauser, supper og litt brød til maten, forteller Lervik.

– Trivelig og nyttig

Tre kurskvelder på tre og en halv time per kveld har altså gjort sitt til at den samlede kokkekompetansen blant Halsas mannlige del av innbyggerne nå er noe høyere enn før.

På den siste kurskvelden inviterte alle kursdeltakerne hver sin gjest. Koner, kjærester og venner kom for en treretter med løksuppe, dampet laks med hysefarse, flytende ostekake og kaffe med mellommåltidskake.

Kursdeltakerne takket Tor Rune for innsatsen og var enige om at kurset har vært artig. De oppfordrer til å gjenta denne suksessen.

– Et veldig greit basic-kurs for å lære seg å lage god hverdagsmat som smaker godt. I det hele tatt et nyttig og trivelig kurs, sier en av deltakerne, Morten Betten.

Han forteller at det har vært mye humor og høgt under taket gjennom alle kurskveldene.

– Tor Rune er jo en stor ressurs i seg sjøl. Vi har hatt det veldig trivelig og artig, og det tror jeg alle de 20 som satt til bords mandag syntes også. Alle ble i alle fall skikkelig mette, fastslår Betten, som også anbefaler andre å ta dette kurset om de får muligheten.