Anni Karlstrøm ble fast ansatt som leder for Rindal Frivilligsentral i 60 prosent stilling. De øvrige 40 prosentene er hun sekretær ved Rindal skole. I helga ga hun seg revygalskapen i vold i Vårspræll på Vårsøg hotell.

Skole og frivillighet – går det greit sammen?

– Det er to jobber som går veldig godt sammen. Blant annet har vi et valgfag i ungdomsskolen dette året som er kalt «innsats for andre». Fire elever har valgt dette, og har Frivilligsentralen som base. Mye av tida går til kontakt med de flyktningene som har kommet hit til Rindal. Været har ikke vært det aller beste den siste tida, og det har foreløpig vært mest innendørsaktiviteter som å spille spill og i det hele tatt ha sosialt samvær og prate sammen. Dette er viktig for at flyktninger fra Somalia og Eritrea skal få lære språket. Noen har jo lært norsk ganske bra, men de sliter når de kommer i kontakt med Rindalsdialekta. For øvrig legger elevene opp mye av dette sjøl, og håper på at det skal bli vær til mer utendørs aktiviteter som ballspill og fotturer etter hvert.

Frivilligsentralen er vel en viktig arena for flyktningene også?

– Helt klart, Og likedan at vi har godt samarbeid med flyktningekonsulenten. De har for øvrig hatt noen runder innom loppemarkedet vårt for å hente husgeråd til leilighetene de har flyttet inn i. En god del folk har også kommet innom med diverse kjøkkenutstyr nettopp med tanke på at flyktningene skal få det. Vi har vel opplevd noen små kulturkræsj ved at innvandrerne ikke er så nøye på om tallerkener og kopper er av forskjellig mønster. For at vi skal få solgt gjenværende serviser, er det greit at vi kan tilby hele sett, men flyktningene vil gjerne plukke en tallerken her og en kopp der. Men vi har ikke hisset oss veldig opp over dette da, noen av partene.

Ellers har Frivilligsentralen litt av hvert av tilbud for folk flest?

– Ja, egentlig. Dataklubben i regi av sentralen med Ole Trygve Foseide som primus motor går jo sin gang. Så snart snøen og isen forsvinner, kommer vi i gang med turer for Stavganggruppa igjen. Ellers er vi i oppstartfasen for å verve aktivitetsvenner. Det er initiert av Nasjonalforeningen for folkehelsen som fikk midler gjennom TV-aksjonen 2013. Folk kan melde seg for å være aktivitetsvenn for en dement. Som aktivitetsvenn innebærer det at du tar med en dement på aktiviteter du sjøl liker å holde på med. I samarbeid med helsetjenesten i kommunen, finner vi ut hvem som passer sammen og som har felles interesser. Så nå håper vi folk melder seg, både eldre og yngre. Det er flere yngre som har funnet ut at slik innsats kan være greit å ha på CV-en, spesielt for dem som vil inn i et omsorgsyrke. Når det er sagt, kan folk kontakte oss om de gjerne vil ha med seg ledsager til legekontoret, eller endog til sjukehus. Eller noe så enkelt som å være med på butikken for å hjelpe til å bære handleposer.

Og så har vi sett at dere inviterer til fotokveld på mandag?

– Det stemmer. Det er ment å bli en uformell og sosial kveld for alle som er interessert i fotografering – det være seg med stort eller lite kamera eller kamera på mobilen. Det er mange som kunne tenke seg å lære mer både om fotografering og redigering, og her hadde vi tenkt at de som kommer kan lære av hverandre. Blir interessen stor nok, fortsetter vi med flere slike kvelder utover våren. Men dette blir mye opp til dem som kommer på fotokvelden på mandag. Vi har jo hatt fotoklubb i Rindal tidligere, og dette kan jo bli begynnelsen til noe?

Så deltar du ivrig i kulturlivet både som fløytist i musikkorpset Blæst’n og som revyartist. Hvordan oppsto figuren «prinsessa»?

– Utgangspunktet var ei venninne som gjerne ville at jeg skulle gjøre noe ablegøyer på Facebookprofilen hennes. Innslaget fikk noe sånt som 1.000 likes. Siden ble det nærmest et krav om nye innslag, og jeg laget etter hvert daglige innslag med «prinsessa» gjennom hele adventstida. Disse snuttene ble jo delt i hytt og pine, og jeg kom opp i 4.000 likes. Jeg ble nå i vår oppfordret til å ta med «prinsessa» på seksjonskonferansen for Fagforbundet i Møre og Romsdal. Der startet hun seksjon for «østrogenubalanse og hetetokter. Det virket som det slo godt an.

Og i helga står «prinsessa» på scena på Vårsøg Hotell?

– Ja, hun deltar på Vårspræll, må vite. Jeg har plukket fram en tidligere monolog og skrevet den om slik at den passer for «prinsessa». Publikum får også møte en musikkpedagog med stortromme.

Du legger med andre ord ned en godt synlig frivillig innsats sjøl. Hvordan kan folk flest bidra?

– Har du lyst til å bidra med hjelp til dem som trenger det, bare si fra til oss. Du kan være til hjelp på mange områder som hagearbeid, plenklipping eller snømåking om vinteren. Det har jo blitt mer og mer sånn at eldre skal bo heime så lenge som mulig, og da blir også behovet for frivillige hjelpere større.