Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap) mener det bare skulle mangle om ikke Norge kan ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av i år og neste år. – Dette er en solidaritetsaksjon, sier Refstie.

I forrige uke vedtok Venstre og SV at Norge bør motta til sammen 10.000 syriske flyktninger i løpet av 2015 og 2016. Nå går Arbeiderpartiet for det samme. Det var i sin tale til landsmøtet i Arbeiderpartiet partileder Jonas Gahr Støre sa at Norge må styrke den humanitære hjelpen og øke antallet kvoteflyktninger fra Syria.

–Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi ekstra bidrag må gjøre det, sa Støre.

Millioner på flukt

I Syria har halvparten av befolkningen på 22 millioner flyktet på grunn av borgerkrigen, enten innenfor landets grenser eller til naboland. FN beskriver situasjonen i Syria som den verste humanitære krisen i vår tid, og anmoder medlemslandene om å ta i mot flere flyktninger.

Mange kommuner sliter med å bosette flyktninger, og uttrykker skepsis til hvordan målsettingen om å bosette 10.000 flere i løpet av i år og neste år, skal gjennomføres reint praktisk. Det må både boliger, skoletilbud og på sikt arbeidsplasser på plass.

– Kan ikke si nei

Sunndal-ordfører Ståle Refstie er glad for at også hans eget parti går for å øke antallet kvoteflyktninger fra Syria.

– Det er flertall på Stortinget for den solidaritetshandlingen dette er. Nesten fire millioner mennesker er på flukt utenom sitt eget land. Det skulle bare mangle om ikke vi skulle stille opp. Dette har vi både råd til og mulighet til å få til. Sunndal kommer til å stille opp slik vi har gjort tidligere. Så seint som i fjor tok vi inn 12 ekstra flyktninger. Dersom man fordeler de 10.000 på alle landets kommuner etter innbyggertall blir det ikke så mange på hver. Her det først og fremst et spørsmål om vilje. Det er en utfordring at det er mange som venter på bostedskommune i dag, men når det gjelder flyktningene fra Syria handler det om en dugnad vi må være med på. Min oppfordring er at kommunene blir med på dette. Det er gode finansieringsordninger som følger med, sier Refstie.