Surna og fiskerne betyr svært mye for mange, ikke minst for handelsstanden i Surnadal. De mener elva er selve livsnerven i bygda og gir sin fulle støtte i kampen for å bevare elva.

Fiskeraksjonen for Surna dro i gang underskriftskampanjen «La Surna leve», med bakgrunnen i den kommende revisjonen. Denne vil bli avgjørende for Surnas framtid, og ved å signere underskriftskampanjen gir man sin støtte til Fiskeraksjonen sitt arbeid med å bevare Surna som ei god laks– og ørretelv. (Les mer om denne nederst i artikkelen).

Laksefiskerne med familier legger igjen svært mye penger i bygda gjennom sommeren og fiskesesongen, så det å bevare Surna for framtida er viktig for flere enn elveeiere og fiskere. Det er ikke uvanlig at fiskerne og deres familier legger igjen så mye som 60 000 kroner i året her, penger som kommer både kommunen, turist- og servicenæring, matvarebutikker, sportsbutikker og annet næringsliv til gode.

– Elva utrolig viktig

Kiwi, Coop, Vinmonopolet, Intersport og Rema 1000 er blant dem som har lister liggende ved kassa, og som støtter aksjonen fullt ut.

Olav Heggset ved Rema 1000 synes underskriftskampanjen er et meget positivt tiltak, da han mener det er kjempeviktig at elva lever og at fiskerne kommer tilbake år etter år.

– Det er utrolig viktig at fiskerne kommer hit og at elva lever! Det har naturligvis mye å si for omsetningen vår også. Hvert år når sesongen starter ser vi alltid mange kjente fjes, men også mange nye, sier han.

Betyr mye økonomisk

I tillegg til listene som ligger ute i butikker, campingplasser og i kulturhuset, går kampanjen også på internett. Hittil har langt flere enn 1000 personer signert listene. Interessen for elva er stor, ikke bare i Surnadal, men også andre steder i Norge og verden.

– Det har etter hvert blitt veldig mange sider med navnetrekk. Folk signerer gladelig, opplyser Svein Forberg ved Intersport.

Elva og fiskerne er naturligvis svært viktig for sportsbutikken og omsetningen her. Dårligere fiske i elva gir mindre tilreisende, og dermed mindre omsetning her som andre steder.

– Sjøl om det er litt fisk i elva akkurat nå, har det i år vært klart dårligere fiske enn normalt. Og når fiskerne leser og hører om at fisket er labert, er det heller ikke like mange som kommer hit. Ingen tvil om at elva og laksen betyr mye økonomisk for butikken her, og juli er vanligvis den viktigste måneden i året for oss, forteller Forberg.

Noe av identiteten

– Surna er en del av identiteten vår, den er selve livsnerven i bygda. Det mener butikksjef ved Kiwi, Astrid Valsø, og får støtte fra de andre. «De andre» er i dette tilfellet Britt Brauten fra Coop, Janne Husby Haugen fra Vinmonopolet og Svein Forberg fra Intersport, som mandag tok en prat med Driva om elva og dens betydning for bygda. For det er ikke bare butikkene som tjener på at Surna drar hit folk.

– Mister vi elva vil det få forferdelig stor innvirkning på alt omkring her. Elva bidrar blant annet til å gi sikre arbeidsplasser, og det er ikke bare butikkene som vil merke det hvis den blir borte, men det vil også få negativ innvirkning på annet næringsliv, kommunen, – ja på alt her, sier Valsø. – Vi vil kanskje ikke merke det så godt med en gang, men på sikt vil det få store konsekvenser, legger hun til.

For sjøl om det alltid er mest nærliggende å tenke på seg sjøl og egen omsetning, er det ikke dette som er hensikten med butikkledernes utspill om elva.

– Dette handler om mye mer enn oss sjøl, nå må vi tenke på framtida. Elva gir levende lokalsamfunn og er til gode for hele bygda, sier Valsø.

– Alle har et ansvar

Janne Husby Haugen mener i likhet med de andre at elva og naturressursene er et felles samfunnsansvar.

– Problemene både med vannføring og alt det andre gjelder vel både Surna og Bævra. Dette er problem som kan løses, og nå må man ta de grep som er nødvendige. For sjøl om dette vil koste mye i kroner og øre akkurat nå, så vil alle ha igjen for det seinere, sier hun.

Butikklederne drar ellers litt veksler mellom kampen for elva og alt det andre som skjer i Surnadal. Her nevnes blant annet skytestevner, Taekwon–Do–leirer, arrangement for funksjonshemmete, og snøkanonene i Sæterlia blir også nevnt.

– Felles for alt det positive som nå skjer i bygda er at vi alle drar i samme retning. Det samme håper- og tror jeg vil skje med elva også, for her må alle ta ansvar, sier hun.

– Siste sjanse

De vil alle gi en stor honnør til Fiskeraksjonen for Surna og alle som står på for elva.

– Det er ikke akkurat småtterier det de har å stri med, fastslår Brauten. – Synes forresten at såkalte «uhell» tidligere har fått svært lite konsekvenser for Statkraft, sier hun.

De oppfordrer folk på det sterkeste til å skrive seg på listene, da utfallet av revisjonen på en eller annen måte vil få innvirkning på alle. Forberg oppsummerer enkelt:

– Dette er absolutt siste sjanse til å berge elva, så enkelt er det.

Dette er aksjonen "La Surna leve":

Fiskeraksjonen for Surna arbeider med en motrapport til Statkrafts forslag til vilkårsrevisjon for Surna. I den forbindelse dro de i gang en underskriftskampanje like før laksefestivalen, under navnet «La Surna leve».

Underskriftslister ligger ute både på butikker, campingplasser, kulturhuset/hotellet og andre steder i Surnadal og Rindal. Ved å skrive navnet sitt på lista støtter man arbeidet for å bevare Surna som en god og frisk laks- og sjøørretelv også i framtida. En kan også signere lista elektronisk, og linken hit finner man blant annet på aksjonens heimeside. Alle underskriftslistene blir vedlagt motrapprorten.

Hovedkravene som Fiskeraksjonen for Surna stiller er:

1: Stopp effektkjøringen ved Trollheim kraftverk, da dette fører til mye stranding av yngel.

2: Varmere vann i elva om sommeren, da dette fører til bedre oppvekstvilkår for yngel og bunndyr.

3: Mer vann fra sidevassdragene slik at en får større vannføring i Surna. Dette fører til en mer naturlig elv med bedre forhold for gyting og oppvekst.

Høringsfristen går ut 20. august, så innen den tid skal motrapporten være ferdig og oversendt Norges vassdrags- og energidirektorat, som styrer revisjonsbehandlingen. Motrapporten vil da bli publisert på Fiskeraksjonens nettside.

Man kan signere elektronisk her.