Fredag kveld ble tidenes fiskekonkurranse i Norsk Laksefestivals historie gjennomført i Surna. Laksen bet villig og kvoten på ti lakser ble fylt allerede etter 3,5 timer, slik at konkurransen måtte stanses. Det er definitivt en gledelig festivalrekord!

Lørdag var det premieutdeling fra hovedscenen på Skei, der både laksekongen og de andre fiskerne ble hedret.

Som vanlig er det Surnadal Sparebank som er generalsponsor for festivalen, og banksjef Allan Troelsen fikk derfor æren av å overrekke premiene.

– Sparebanken er – og har alltid vært stolt sponsor av laksefestivalen, fordi denne er utrolig viktig, den skaper liv og røre og er veldig god markedsføring for hele lokalsamfunnet. Og premieutdelingen for fiskekonkurransen er selve høgdepunktet under festivalen, og år er det spesielt gledelig da det ble så gode resultat i elva, sier Troelsen.

- Aldri vært så skjelven

Årets laksekonge – og vinner av sjekken pålydende 30 000 kroner, ble Morten Hansen, for sin laks på 9,62 kilo som han tok på mark i Kleivahølen på Honnstad/Mogstad. Dermed ble han også klassevinner i klassen sluk/mark.

– Jeg har aldri vært så skjelven før, sier laksekongen på spørsmål om hvordan det var å dra opp laksen. – Mens jeg sveivet den inn tenkte jeg jo på at dette kunne være en laks som var verdt 30 000 kroner, smiler Hansen, som opprinnelig er østlending, men som nå er bosatt i Melhus.

Hva han skal bruke premiepengene på vet han ikke riktig, men han har allerede tatt på seg spanderbuksene.

– Jeg har lovet litt til kjerringa da, og så har jeg kjøpt nye sko til barnebarna i dag, smiler han.

Beste juniorfisker

Klassevinner i klassen for flue ble Jan Eide fra Larvik, med sin laks på 5,12 kilo tatt i Gullaspollen. For øvrig den eneste laksen som ble tatt på flue under konkurransen.

I juniorklassen ble det også en vinner i år. Ola Magnar Husby Tellesbø (8 år) fikk tidlig fast fisk på sluken ved Tellesbø, en laks som veide 3,23 kilo. Dette var faktisk hans aller første laks også, så da passet det jo veldig godt at den kom akkurat under konkurransen, slik at han kunne innkassere premiesjekken på 5000 kroner.

Den unge fiskeren er ordknapp men veldig fornøyd. Han bekrefter at han synes dette var veldig artig, og at han er både glad og stolt.

Konkurransens nest største laks, var det Bjørn Brekstad som sto for, med en laks på 8,48 kilo tatt på mark. Brekstad ble for øvrig laksekonge sjøl for et par år siden. Tredje størst var Guttorm Caspersens laks på 6,61 kilo, også denne tatt på mark. Andre og tredjeplassen ga imidlertid ingen pengesjekk, men heder og ære fikk de.

Totalt 129 fiskere deltok i årets fiskekonkurranse.

Abonnenter kan lese mer om laksefiskekonkurransen her: Eventyrlig laksefiske