Powder Tech lever av termisk overflatebehandling av rør til offshoreindustrien. Bedriften er spesialisert på rehabilitering av slitedeler til olje og gass installasjoner på norsk sokkel. Bedriften blei starta av lokale gründere i Surnadal i Wavins gamle lokaler i 2007. Seinere er Powder Tech kjøpt opp av Ulmatec fra Hareid. Ulmatec mener det ikke lenger er lønnsomt å utføre produksjonen i Surnadal. Bedriften sier de ikke har tjent penger i Surnadal siden 2014. Dette begrunner de med få ordrer. Ni personer har vært ansatt i bedriften. Noen har funnet annet arbeid, noen følger bedriften og utstyret til Hareid, andre går av med pensjon. Ulmatec sier de vil avslutte i Surnadal i løpet av høsten.

– Beklager virkelig å måtte legge ned i Surnadal, skulle gjerne fortsatt å være her, men vi ser oss ikke råd for annet, da vi ikke har tjent penger siden offshorekrisen starta, sier leder Arne Heltne ved Powder Tech i Surnadal.

– Vi har hatt flinke ansatte som har stått på hele vegen, så det står ikke på det, legger han til.

Vemodig

Jarle Røen har vært ansatt i Powder Tech siden starten. Snart er det ubønnhørlig slutt. Nå har han fått seg jobb hos Kvatro med å skru takelementer.

– Vemodig, sier Røen.

Kraftsamle

Ulmatec er en bedrift som spesialiserer seg på leveranser av marin teknologi og sørvis til skip og plattformer. Som følge av knekken olje- og gassrelatert næring har fått de siste par åra, tvinges også Ulmatec nå til å kraftsamle.

– Vi opererer i en konjunkturutsatt bransje og akkurat nå er vi nede i en bølgedal innenfor offshore som vi aldri har sett maken til, sier Heltne.

Kommunalt hjertebarn

Surnadal kommune har støttet Powder Tech med mange millioner kroner opp gjennom åra. Støtte er gitt til oppstart, omorganisering og produktutvikling. Nå har kommunen en treårsavtale med bedriften om økonomisk støtte. Pengene utbetales etterskuddsvis og er utbetalt for 2014 og 2015. Når bedriften legger ned produksjonen i Surnadal fra i år blir det ikke gitt støtte for 2016. Støtten betinger lokal drift.

– Virkelig beklagelig at Powder Tech må flytte produksjonen, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal.

Får bedre kontroll

Det har vært politiske diskusjoner hver gang det har kommet søknad fra bedriften om økonomisk støtte. Flertallet av politikerne i de ulike fora har hver gang landet på å gi støtte. Politikerne har hatt et sterkt ønske om at bedriften skulle lykkes og har hatt tro på produktet. Isolert sett er produktet godt og teknikken med termisk sprøyting og xylanbelegging er etterspurt i markedet. Derfor blir den også videreført av Ulmatec i Hareid.

– Med flyttingen får vi produksjonen under eget tak og kan samordne den med annen produksjon og dermed lettere ta svingninger i ordretilgang, sier Heltne.