Formannskapet i Surnadal bevilger 75.000 kroner til Surnavassdragets fellesforvaltning, et nytt pålagt forvaltningsorgan for Surna. Surnavassdragets fellesforvaltning erstatter Surna elveeigarlag, Rindal elvelag og Samarbeidsorganet for Surna. Det er miljødirektoratet som krever kun ett forvaltningsorgan for lakseførende vassdrag på Surnas størrelse. Bevilgningen gis hvert år i tre år, omsøkt var ti år.

Leder Georg Solem i interimsstyret for fellesforvaltningen synes 75.000 kroner fra Surnadal kommune til drift av fellesorganet er lite. Fellesorganet hadde søkt om 150.000, fordelt med 110.000 kroner på Surnadal og 40.000 kroner fra Rindal. Dette fordi Surnadal og Rindal kommuner får store kraftinnekter for reguleringen hvert år gjennom tildelingen av konsesjonskraft. Kommunene har gjennom reguleringen økt sine inntekter, mens rettighetshaverne har mistet inntekter.

– De årlige erstatningene som tilfaller rettighetshavere er langt under det en uregulert elv ville ha gitt av inntekter. Vi ser selfølgelig postitivt på å ha fått støtte, men mener en støtte på 150.000 kroner hadde vært rimelig, sier Georg Solem.

Miljødirektoratet krever i en ny forskrift at lakseførende vassdrag av en hvis størrelse kun skal ha ett forvaltningsorgan. Surna har tre. Surnadal elveeigarlag, Rindal elvelag og Samarbeidsorganet for Surna.

Driftsutgifter

Fellesorganet anser årlige driftsutgifter å være 400.000 kroner. Dette skal blant annet gå til en administrativ stilling som skal utføre en rekke oppgaver i elva og i møter med andre organ. Surnadal kommune og formannskapet er på linje med rådmannen som mener et tilskudd på til sammen 100.000 kroner, der Surnadal betaler 75.000 og Rindal 25.000 kroner er tilstrekkelig. I saksframlegget peker rådmannen på at forvaltningsorganet som til sammen har 350 rettighetshavere foreslår sjøl å bidra med 80.000 kroner. Dette blir 228 per rettighetshaver, og det synes rådmannen er lite.

– Det er ikke så enkelt. Bare 100 av de 350 har inntekt av elva. Og bare de med inntekt kan kreves for utlegg, sier Solem.

Regulering

Interimsstyret for Surnavassdragets fellesforvaltning venter på at jordskifteretten skal bli ferdig med sin behandling av saka. Jordskifteretten skal se på eierrettighetene ved omdanning til nytt organ. En andelsberegning vil trolig bli gjort. Men en regel sier rettighetshavere uten inntekt fra elva, ikke kan pålegges utlegg.

– Reguleringen av elva har ødelagt mulighetene for å ha inntekt på elva oppstrøms kraftstasjonen, sier Solem.