Surnadal Røde Kors inviterte til innsamlingsfest i Surnadal søndag. Billettpengene fra de rundt 100 frammøtte gikk til innsamlingsaksjonen. Surnadal kommune og Sør-Trøndelag Røde Kors støttet konserten. Mons Otnes, tidligere fylkessekretær i Finnmark Røde Kors, loset publikum gjennom programmet.

Publikum fikk se et variert show. Der de første på scena var eritreere som sjøl har flyktet fra krig for å komme i sikkerhet. I dag er de bosatt i Surnadal og er glad for det. Eritreerne bidro med religiøs sang og trommer.

Kveldens store lille overraskelse var ett år gamle Nathan Hanese. Han kunne rett og slett ikke sitte stille da han hørte landsmennene på scena og sprang opp og deltok ivrig i å klappe takten.

Ellers bidro elever fra kulturskolen med sang og dans og tre medlemmer av Halsa og Valsøyfjorden sanitetsforening delte sin historie fra Lesvos. Trioen var sammen med et par andre på den greske øya i fjor og hjalp organisasjonen Agkalia ta imot båtflyktninger. Opplevelsene var mange og sterke. Døde, sterkt medtatte og folk som hadde solgt alt de eide for å komme seg i trygghet. Unge og gamle og babyer.

– Det viktigste var å være medmenneske. Vise omsorg, gi trøst og trygghet, sa de.

De var der da bomba gikk av i Paris. Det var stille den dagen, men så kom det i land flyktninger som hadde ligget åtte timer i sjøen før de blei plukket opp, en omkom. Seinere på kvelden kom det 16 båter. Gummibåtene med flyktninger kom hele døgnet. I båter konstruert for 20 kunne det være nesten tre ganger så mange.

– Lesvos er en fiskerlandsby, men fiskerne har sluttet å fiske fordi de fikk så mange babyer i garnet, sier de.

Til Lesvos kom flyktningene lykkelig uvitende om de vanskeligheter de skulle møte da de tok seg videre inn i Europa. Noen av dem kom til Norge. De aller fleste kom fra Syria. Landet der Røde Kors er den eneste organisasjonen som kjører inn nødhjelp. Andre hjelpeorganisasjoner bruker Røde Kors fordi de har lokale folk og lokal kunnskap. Røde Kors får hjelpen fram, men det finnes dessverre unntak.

– Dere husker kanskje de 65 bilene i en hjelpekonvoi som blei bombet. Samtidig bombet de lageret for hjelpesendingene. Neppe en tilfeldighet, sier distriktsleder Thomas Enoksen i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Røde Kors er glad for engasjementet rundt innsamlingsaksjonen. Distriktslederen takker alle som bidro til festen i Surnadal kulturhus.

– Det har vært en glede å være her, sier han.

Sammen med lokallaget i Surnadal mottar han en sjekk fra Surnadal kommune på 15.000 kroner. I Surnadal er det samlet inn i overkant av 160.000 kroner på bøssene og 43.000 kroner fra aktiviteter ved Øye skule, til sammen godt over 200.000 kroner.

– Det er kjempebra. En stor takk til alle som har bidratt. Bøssebærere, skoleelever og de som har stått på scena her i kveld, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap).