Brannvesenet har som hovedoppgave å redde liv. Enten det er ved brann eller ei trafikkulykke.

Dermed stiger spenningen i kroppen hver gang alarmen går. Adrenalinet pumpes rundt i kroppen, tankene skjerpes og det er full konsentrasjon om oppgaven som måtte vente. Det er dette brannmannskapene er trenet på, igjen og igjen. Å bevare roen i traumatiske hendelser for å ha full fokus på å berge liv.

– Det å få føle på denne spenningen er en del av fascinasjonen for yrket, sier Tor Arne Moen.

Som brannsjef i Surnadal er det hans oppgave å se til at brannmannskapene er skikkelig trente og opplært for den jobben de skal gjøre, enten det er å slokke brann eller å skjære ut mennesker som sitter fastklemt i bilvrak.

– Men heldigvis er det få branner og store trafikkulykker vi trenger å rykke ut til, sier Moen.

En grunn til dette er et godt forebyggende arbeid. Brannvesenet er ikke bare der for å slokke branner, feie piper, assistere ved trafikkulykker eller hente katter ned fra trær. Mye av arbeidet består i å forebygge.

– Vi er på svangerskapskurs, i barnehager, på skoler, i bedrifter, på gårdsbruk og på eldreinstitusjoner, sier Moen.

Og det er brannforebyggende tiltak og trafikksikring brannvesenet snakker om. I 2015 var det ingen branner i Surnadal. I år har det vært tre. Det forebyggende brannvernarbeidet har sin virkning, ikke bare i Surnadal, men også på landsbasis. Antallet branner med dødsulykker går ned.

– Røykvarslere i alle rom, komfyralarm, fokus på å ikke overbelaste det elektriske anlegget og å være forsiktig med levende lys er tiltak som virker, sier Moen.

Nå venter nyttårshelga. Ei tid på året da branner og skader lett oppstår som følge av uvettig bruk av fyrverkeri. Pinnefyrverkeri og bruk av nødraketter er forbudt. Det er batterier som står på bakken og spyr ut fargekuler som er det eneste som er tillatt. Men også batterier trenger å håndteres varsomt. Batteriet må stå stødig i ei kasse eller fast i bakken for ikke å bikke og spy ut brannkulene sine horisontalt. Og selv om dette ikke skjer så ofte er vernebriller nødvendig utstyr for alle som står i nærheten av batterier i aksjon. Øyenskader som resulterer i tap av syn skjer altfor ofte.

– Vær også oppmerksom på bruken av stjerneskudd i nærheten av klær. Stjerneskuddet har stor varme og antenner lett bobleklær. Det kan gi store brannskader, sier Moen.

Brannsjefen i Surnadal har ikke alltid vært brannmann. Etter videregående skole startet han en yrkeskarriere hos Møre Tre. Det var i forsvaret han fattet interesse for brannvesenet. Da tjenestegjorde han i brannkorpset på Værnes flystasjon. Forsvarets brannkorps hadde ansvaret for brannvernet på den militære og sivile delen av flyplassen. Men til tross for en positiv opplevelse med brannvernarbeid i førstegangstjenesten gikk det noen år etter han kom heim til Surnadal før han søkte seg til det frivillige brannvesenet. Han startet som feier i 1998. Siden blei det ulike oppgaver med brannvern før han i 2009 blei brannsjef.

– Å jobbe i brannvesenet er et samfunnsoppdrag. Du ser nytten av det du gjør. Det er en viss spenning forbundet med det og du får jobbe med folk, sier Tor Arne Moen.

Det er sterke følelser forbundet med det å være først på et skadested som brannvesenet ofte er. Redselsfulle syn kan møte redningsmannskapene. Hodet skal holdes kaldt i dramatiske situasjoner. I løpet av sekunder skal det dannes et bilde av hva som har skjedd og om det er fare for liv. Er det fare for liv er førsteprioritet å forsøke å berge personer i dødsfare. Det går ofte bra, men det hender det ikke gjør det også. Alt hva redningsmannskapene har prøvd står ikke liv til å redde. Da er debriefing, oppfølging og kameratstøtte viktig.

– Etter en dramatisk hendelse kan du være i en boble i en periode, der tankene kverner rundt det du har opplevd, men det går over og vi er flink til å følge hverandre opp, sier Tor Arne Moen.

Avkopling er viktig uansett hvilket yrke du har, men har du et yrke der du utsettes for dramatiske opplevelser kan avkopling være ekstra viktig. Tor Arne Moen har hund og han har fotografi å egne seg til på fritida. Makrofotografi ligger Moens hjerte nærmest.

Å ligge med nesa og objektivet ned i plenea og oppdage universet under gresstråene, eller bruke to timer på å fotografere en bladlusfødsel fører tankene et helt annet sted og gir helt andre assosiasjoner enn det daglige virket.

– Å se hvor avanserte skapninger ei flue eller en edderkopp er gir stor respekt for livet og naturen, sier Moen.