Veterinær Frode Andresen understreker at dyr – ikke bare hunder og katter – kan bli skremt av fyrverkeri, og at vi må vise hensyn.

Mange dyr er redde for fyrverkeri, ikke bare hunder og katter.

– Dyra skjønner jo ikke hva som foregår. Bruk fyrverkeri med omhu. Mitt råd er; samle oppskytingen mest mulig på én plass, og sørg for at det foregår i edruelige former. Da slipper vi kanskje ulykker med at folk mister synet eller går inn i det nye året med brannskader. Dessuten kan vi begrense frykten som dyr føler ved at det smeller og blinker rundt dem, sier veterinær Frode Andresen.

Han understreker at en ved å samle fyrverkeriet også forebygger husbranner.

– Det er veldig viktig at feiringen skjer under ordnede, edruelige forhold. Hester, for eksempel, blir veldig lett skremt, og da må oppskytingen holdes unna havnehager der det går hester.

– Hender det at du må medisinere dyr mot denne frykten?

– Det har hendt at jeg har måttet skrive ut medisiner, men det hører til unntakene at jeg må dope ned hunder og katter som nærer ekstrem frykt for fyrverkeri. Og det vil jo heller ikke være en ønsket utvikling. Problemet med slik medisin er jo at den sitter i mye lenger enn selve fyrverkeriet pågår, og at dyra fortsatt er neddopa til langt utpå 1. nyttårsdag.

– Og så en ting til; det er veldig viktig å begrense oppskytingen av fyrverkeri til nyttårsaften mellom 23.30 og 00.30. Det er en uting at det fyker opp raketter fra salget starter i romjula og til langt utpå nyåret. Det er ikke særlig trivelig at det smeller fra fyrverkeri når vi er ute og lufter bikkja i romjula, sier han.

Oppfordringen fra veterinæren er dermed klar; samle oppskytingen av fyrverkeri til ett bestemt sted, sørg for at det skjer i ordnede former – og unngå å skyte opp raketter til andre tider enn på nyttårsaften. Det er også ulovlig, og til sjenanse både for mennesker og dyr.

Ellers – å holde oppskytingen borte fra husdyr og bebyggelse ellers, reduserer også risikoen for husbranner i forbindelse med feiringen.

Ha et godt nyttår helt fritt for hysteriske dyr og brannskader både på folk og bygninger!