– Noen er det, bekrefter kommunelege i Sunndal, Svein Anders Grimstad til Driva onsdag ettermiddag. Han vil imidlertid ikke si at pågangen har vært særlig stor.

– De aller fleste som får influensa tar heller ikke kontakt med lege. De tilfellene vi registrerer, vil bare være en liten andel av dem som er sjuke.

Flere sjuke

Før jul økte forekomsten av influensalignende sjukdom i befolkningen betydelig, med særlig sterk økning i Møre og Romsdal. I uke 52 meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at antall påvisninger allerede var høyere enn sist vinter, og høyere enn vanlig for årstida. Rundt jul og nyttår er det imidlertid færre som søker lege. Tall for årets første uke, som ble lagt fram onsdag, viser at forekomsten av influensalignende sjukdom nå er avtagende i mange av landets fylker. Det var også en nedgang i antall sjukehusinnleggelser.

– Det er ennå for tidlig å si om den endelige toppen er nådd, opplyser FHI.

Det er klare geografiske forskjeller i utviklingen. Fortsatt er det «høy intensitet» i forekomsten av influensa i Møre og Romsdal.

Det er influensa A (H3N2)-virus som dominerer sesongen 2016/17 så langt. Denne er kjent for å ramme de eldre særlig hardt, og medfører flere sjukehusinnleggelser.

Risikogruppene

Kommunelegen i Sunndal råder alle som tror de kan ha fått influensa, om å ta vare på seg sjøl, sørge for å få i seg nok væske og helst holde seg innendørs til det verste er over. For de aller fleste vil det ikke være nødvendig å kontakte lege, influensa går som regel over av seg sjøl. Men blir allmenntilstanden så dårlig at du mistenker komplikasjoner som lungebetennelse, bør du ikke nøle.

– Eldre og andre i risikogruppene bør ha lavere terskel for å kontakte lege, råder Grimstad.

FHI understreker at eldre og personer i risikogruppene som blir sjuke, må være ekstra oppmerksomme på utvikling av alvorlig sjukdom. Dette gjelder også de som er vaksinert.

Det er om lag 1,5 millioner mennesker i Norge som har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensa. Det gjelder blant annet for mennesker med hjerte- og lungesjukdommer, diabetes og immunsvikt.