Det var stor festivitas og stort frammøte da ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal sto for den offisielle åpninga av nye Surnadal havn mandag. Ei industrihavn som spås ei lysende framtid.

- Dette tror jeg bestemt legger til rette for industriell vekst her i Surnadal, sier sjef Arnt Honstad i Kristiansund og Nordmøre havn.

Det kan han si med bakgrunn i erfaringer gjort etter at industrihavna på Smøla åpnet for ikke lenge siden. Der blei det en oppblomstring av aktivitet planleggerne ikke hadde sett for seg.

- Havna legger til rette for ringvirkninger på land i form av arbeidsplasser, sier politisk rådgiver Margrete Dysjaland i Landbruks- og matdepartementet.

Departementet har bidratt med 4,2 av de vel 11 millionene brukt i havna så langt. Regjeringa bevilger penger for å ruste kaia som tømmerkai. Allskog skiper rundt 100.000 kubikk over havna i dag, et volum som stadig ser ut til å øke. I samband med dette er også Møre og Romsdals første moderne målestasjon for tømmer via web instalert på havna. Her kan målere kontrollere tømmeret via bilde på internett.

- Dette sparer oss for penger på leveranser, sier spesialrådgiver Ole Bakke i Allskog.

Pipelife Norge er den første industrielle aktør som tar i bruk havna. I månedskiftet februar/mars starter regulær trafikk med råvarer inn og rør ut. Seacargo anløper hver fjortende dag på oppdrag fra Pipelife.

- Dette gir oss nye muligheter og bidrar til det grønne skiftet i norsk industri, sier direktør Kjell Larsen i Pipelife Norge.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal kunne hilse en stor forsamling av næringslivsledere, politikere og presse velkommen til begivenheten i Surnadal havn. Der var et telt reist for anledningen. De frammøtte som benket seg fylte teltet til randen og fikk servert furkjunnmat, bacalao for anledningen.

- Jeg vil gratulere Surnadal og regionen med den nye havna med en kaifront på 100 meter, sier Nyheim.

Inge Skogheim særskilt og Karin Halle blei trukket fram og takket for sine bidrag til at havna kunne offisielt åpne i ny drakt.

- Det har vært jobbet mye av mange og i lang tid for å komme dit vi er i dag, men jeg vil trekke fram Inge Skogheim som den som kanskje har betydd mest, sier Honstad.