Kristiansund kommune stiller med en administrativ ressurs for å gjøre det kommunene kaller en faktautredning om konsekvenser ved ny regiontilhørighet for de fem kommunene især og som gruppe. Aure, Halsa, Kristiansund, Smøla og Surnadal er de fem kommunene som går sammen om denne utredninga. Trøndelagsfylkene stiller all sin erfaring fra egen sammenslåingsprosess til disposisjon for nordmørskommunene. Begge fylkene mener det er politisk flertall for å ta inn fem nordmørskommuner i Trøndelagsregionen. Det er klart etter ett møte mellom de fem nordmørskommunene og representanter for Trøndelagsfylkene mandag.

– Oppfatningen har vært at Nordtørnderne ikke har villet ha med Molde, men nå er de villig til å akseptere det om det blir bestemt fra regjering og storting, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal.

Utredning og økonomi

Trønderfylkene er enig om å ha regionadministrasjonen i Steinkjer og regiontinget i Trondheim. For de fem Nordmørskommunene er den administrative og politiske senterdelinga helt grei.

Det nordmørskommunene ønsker å få svar på er økonomiske, demokratiske, demografiske og samferdselsmessige konsekvenser samt hvilken type helsetjenester, sykehusstruktur og kulturlivssatsing kommunene kan regne med ved skifte av region.

Det blir nå dannet en stor region i sør med hovedsete i Bergen og i nord med sentrum i Trondheim. Nordmørskommunene ser Møre og Romsdal som en liten region klemt i midten og er usikker på hvilke økonomiske og tjenestemessige konsekvenser det vil få for Møre og Romsdal.

– Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag er klar på at størrelsen på regionen kommer til å telle når det gjelder statlige overføringer, sier Nyheim.

Håper på oppslutning

Derfor håper hun politikerne i Surnadal og i de andre nordmørskommunene vedtar å være med på en faktautredning som grunnlag for en beslutning om å søke seg til Trøndelag eller ikke. Politikerne i Surnadal får si sitt om en faktautredning på kommunestyremøtet i februar.

– Håper politikerne går for en faktautredning, så vi får et bedre grunnlag til å vurdere en søknad om å bli med i Trøndelag eller ikke, i dag er det mye følelser og synsing som rår, sier Nyheim.

Før en eventuell søknad blir sendt, sier ordføreren, det vil bli en innbyggerhøring og søknaden vil høres før Stortinget tar stilling til den.

- Det blir ikke snakk om å søke om å bli tatt opp i Trøndelag fra 1/1-18 når de to trønderfylkene slår seg sammen. Vi ønsker å ha en faktautredning og en brei prosess før vi søker, sier Nyheim.