Ola Ranes er utbygger på Buhagen vest. Boligområdet ligger på dyrkamark.

Da saken var i kommunestyret i fjor høst sa et flertall av politikerne nei til å gi tillatelse til å bygge ut dyrkamarka på Vollan. De ønsket å se utbygginga i sammenheng med Øygardslia som venter en utbyggingsplan.

Avgjørelsen blei anka og kommunestyret sa da ja til å utrede muligheten for en utbygging. Hovedutvalget for teknikk, miljø og næring sa seinere ja til å bygge ut Buhagen vest og sendte saken ut på høring.

Innsigelser etterkommet

Etter å ha etterkommet innsigelser fra fylkesmann og fylkeskommune ligger nå saken på nytt til behandling i HTMN. Innsigelsene på høringen er møtt ved at to tomter er trukket lenger vekk fra låven på Prestegården og at det er sikret adgang fra alle tomter til lekeplassen som anlegges. Ranes har sagt han skal jordforbedre/nydyrke et areal som nesten tilsvarer jordstykket tatt til boligutbygging. Rådmannen anbefaler overfor hovedutvalget for teknikk, miljø og næring å gå for utbygging av Buhagen vest. Rådmannen mener behovet for sentrumsnære tomter tilsier bygging. Ranes opplever pågang av folk som ønsker å kjøpe tomter.

Fylkesmannen velsigner

Fylkesmannen har ikke hatt innsigelse mot å ta jordet tomtene er stykket på til boligbygging. Jorda betraktes som skrinn og den drenerer dårlig. Fylkesmannen mener også når man først skal ta dyrkamark til boligformål, så er Buhagen vest perfekt fordi skoler og barnehage er nærmeste naboer få minutter unna. Bondelaget i Surnadal mener det er feil og flekkvis ta dyrkamark til boligutbygging uten en helhetlig plan. Det er ventet det igjen blir ja i hovedutvalget til utbygging. Saken skal endelig avgjøres i kommunestyret.

Historien

I 1999 kjøpte familien Ranes Prestegården som de hadde forpaktet siden 1930-tallet. Gården heter Vollan. Presteboligen blei skilt ut. Den gang ønsket kommunen å kjøpe Prestegården på 150 mål til bruk som jord for makeskifte for et boligfelt de planla i Øygardslia. Dette fikk ikke kommunen lov til, staten sa nei, og Ranes fikk kjøpe garden, minus 20 mål som gikk til kommunen. Arbeiderpartiet jobbet den gang for at kommunen skulle få kjøpe Vollan, Senterpartiet ville Ranes skulle få kjøpe garden.

I dag ønsker Arbeiderpartiet Ranes skal få bygge ut. Senterpartiet ønsker fortsatt å bevare dyrkamarka. Spenningen blir da hva som skjer når kommunestyret skal ta sin endelige avgjørelse i saken. Hvilke av de to leirene får flertall?