Ungene i utebarnehagen er primært ute. Nå på vinteren finner ungene fram ski, bøtter, spader og akematter. De storkoser seg i uteområdet der alpinbakken inngår både sommer og vinter. I dag er snøkanonene i aktivitet i bakken. Kanonene har gitt ungene snø å ake og leike på siden slutten av oktober. Ungene i utebarnehagen er ikke fremmed for dyr. Rev, tiur og mus stikker innom av og til. Det er ut i skogen og opp i trærne rett utafor døra. Der enkle lekestativ bruker trærne som rammer.

– Hytta er fin og bra, men vi leker mest ute. Nå går vi mest på ski og aker akebrett, sier Tore, Jacob og Elias.

De tre guttene er først ute etter å ha klett på seg. Åtte andre siver etter hvert ut en etter en. Det er samlingsstund på morgenen, før turen går ut. I den frie naturen boltrer de seg fram til middag som serveres til gammel middagstid klokka 12. Når det er tørt vær inntas middagen ute i lavvoen. Er det bløtt, er den nye hytta god å ha. Da blir det klestørk og varmestund mens middagen fortæres.

– Nå har vi fått kjøkken, komfyr og bad. Det er godt å ha alle fasiliteter selv, sier Nina Torvik.

Ny hytte

Hytta sto ferdig i november. Barnehagen klarte å få den reist selv om kommunen sa nei til å støtte prosjektet med penger. Hytta blei til alt overmål bygd under budsjett. Til stor glede. Nå slipper de å bruke varmestua til alpinsenteret til toalettbesøk og matlaging om været ikke tillater koking ute. Inne er det gang, samlingsrom og bad. Hytta er praktisk innrettet slik at kvadratmeterne utnyttes maksimalt. Gamma som de var i før skal rives i løpet av to år.

– Håper noen finner bruk for den, sier Torvik.

Stor søknad

Utebarnehagen åpner kvarteret før sju om morgenen. Fram til ni er det innelek og samlingsstund. Så går turen ut, og er været bra spiser ungene middag ute før de tar en halvtimes kvil fra to. Før turen går ut igjen er det frukt. 12 unger får plass i utebarnehagen per dag. Nå er det utebarnehage to ganger i uka. Bårdshaugen vurderer sterkt å utvide med en dag for pågangen fra foreldre som vil gi ungene maksimalt med frisk luft og kontakt med naturen er stor. Ungene ser også ut til å storkose seg uansett når på årstida besøket kommer.

– Det er stor søknad på de dagene som er, sier Torvik.