Tida som var vår: Solveig Flaa (foran, fra venstre), Kjersti Ramsøy-Halle (med Oda på fanget), Siv-Grete Sponås, Gudrun Mandal (bak, fra venstre) og Tove Røsdal har sammen med Jorunn Silseth skapt 70-tallsutstillinga i foajeen.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Tida som var vår: Solveig Flaa (foran, fra venstre), Kjersti Ramsøy-Halle (med Oda på fanget), Siv-Grete Sponås, Gudrun Mandal (bak, fra venstre) og Tove Røsdal har sammen med Jorunn Silseth skapt 70-tallsutstillinga i foajeen. Foto: Ingrid Ellevset

Fra Tingvoll: Liv Solemdal og Grete Lene Serikstad hadde tatt turen fra Tingvoll for å oppleve Ketil Bjørnstad, og tok også en titt på utstillinga.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Fra Tingvoll: Liv Solemdal og Grete Lene Serikstad hadde tatt turen fra Tingvoll for å oppleve Ketil Bjørnstad, og tok også en titt på utstillinga. Foto: Ingrid Ellevset

I en sofa fra 70-tallet: Åsmund Hansen, Haldis Tøfte og Lise Karin Meisal hadde det trivelig i sofaen.
(Foto: Ingrid Ellevset)

I en sofa fra 70-tallet: Åsmund Hansen, Haldis Tøfte og Lise Karin Meisal hadde det trivelig i sofaen. Foto: Ingrid Ellevset

Fargerikt: Lite grått og beige i interiøret på 70-tallet. Spreke farger på det aller meste...
(Foto: Ingrid Ellevset)

Fargerikt: Lite grått og beige i interiøret på 70-tallet. Spreke farger på det aller meste... Foto: Ingrid Ellevset

Klær: Også klesplagg fra 70-tallet er å finne på utstillinga, blant annet brudekjolene til Solveig (til venstre) og Tove. Dressen i midten har tilhørt Jan Silseth. Legg merke til skjortesnippene.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Klær: Også klesplagg fra 70-tallet er å finne på utstillinga, blant annet brudekjolene til Solveig (til venstre) og Tove. Dressen i midten har tilhørt Jan Silseth. Legg merke til skjortesnippene. Foto: Ingrid Ellevset

Mange fant vegen: Det var mange som ville ha en liten smak av 70-tallet torsdag kveld. Etter at utstillingen var åpnet, fortsatte mange inn i Hovshall for et nært møte med Ketil Bjørnstad.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Mange fant vegen: Det var mange som ville ha en liten smak av 70-tallet torsdag kveld. Etter at utstillingen var åpnet, fortsatte mange inn i Hovshall for et nært møte med Ketil Bjørnstad. Foto: Ingrid Ellevset

Åpnet: Kultursjef Ole Magne Ansnes åpnet utstillinga, snakket om 70-tallet og takket dem som har stått på for å skape det som nå fyller foajeen ved kulturhuset.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Åpnet: Kultursjef Ole Magne Ansnes åpnet utstillinga, snakket om 70-tallet og takket dem som har stått på for å skape det som nå fyller foajeen ved kulturhuset. Foto: Ingrid Ellevset

Peace & love: Solveig Flaa i tidsriktig antrekk og positur.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Peace & love: Solveig Flaa i tidsriktig antrekk og positur. Foto: Ingrid Ellevset

1 / 8

Ei utstilling som vekker minner

Fargesterk og innholdsrik. 70-tallet har inntatt foajeen ved kulturhuset i Sunndal i form av ei spennende utstilling som vekker minner hos mange.

– Det tok vel litt av, humrer fem damer kledd i tidsriktige antrekk, samlet rundt et bord i foajeen ved kulturhuset. Latteren sitter løst og stemningen er god.

Rundt dem er det 70-tallets fargesterke palett som dominerer. Grønn strietapet bak en brunstripete sofa. En seng med oransje laken og storblomstrete dynetrekk i samme fargeskala. Flagrende brudekjoler, en stram herredress med lange skjortesnipper, flotte tresmykker, en knallrød Svithun dokkevogn, Lotus-mønstrete kasseroller, en velbrukt Colargol-bamse, LP-plater og "Familien". Det er mye å se, mye å oppdage.

 

Den siste tida har de stått på tidlig og seint for å skape ei utstilling som skal bringe minnene fram hos folk, Solveig Flaa, Gudrun Mandal, Tove Røsdal og Jorunn Silseth, sammen med Kjersti Ramsøy-Halle og Siv-Grete Sponås i kulturtjenesten.

– Vi har vel forsøkt å lage til en leilighet, slik den kunne vært på 70-tallet, med kjøkken, stue og soverom, forklarer Flaa, og ser seg rundt.

– Vi har leita fram mye som vi sjøl har tatt vare på. Denne jakka kjøpte jeg for eksempel til sønnen min i London i 1977, forteller hun, og peker på ei fin brun skinnjakke i barnestørrelse, med mønster og pelskanter. Den grønne tapeten fant hun på loftet. Brudekjolen hennes er også en del av utstillinga.

– Vi har også fått låne en del av andre. Vi har vært fra Flatvad til Ålvundfjord, ja – helt til Gyl, faktisk, for å hente fram disse skattene, ler damene. Det kan synes som om prosessen fram mot den ferdige utstillinga også har vært en stor glede.

– Dette ble mye større enn jeg hadde sett for meg, og mye artigere, sier Ramsøy-Halle.

– Vi har vært i 70-tallsbobla!

 

– Å, dette her kjenner vi oss igjen i, vet du, sier Liv Solemdal og Grete Lene Serikstad. De har tatt turen fra Tingvoll til Sunndal denne kvelden for å oppleve Ketil Bjørnstad i Hovshall. På veg dit har de snublet over utstillinga som bringer mange minner fram hos begge.

– Jeg hadde slike støvletter, ler Liv, og peker på et par svarte snørestøvletter.

– Men mine var hvite. De gikk til kneet.

– 70-tallet var liksom vårt tiår, det, sier Liv.

– Det var jo da livet begynte, nikker Grete Lene.

 

– Se, hvor fargerike vi var! Vi var ikke redde for å bruke farger den gangen, sier Lise Karin Meisal.

– Jeg hadde turkis buksedress med gul pologenser under, minnes Haldis Tøfte.

– Det er mange gode minner fra 70-tallet, nikker de.

– Det er akkurat det vi har håpet å gjøre med utstillinga, sier Solveig, Gudrun og Tove.

– Vekke minner hos folk, og få fram historiene. Det er viktig at de blir fortalt til andre som kanskje ikke var der og opplevde det sjøl.

Sjøl er de alle tre født på 50-tallet. Og 70-tallet var et viktig tiår for dem. År som formet dem.

– Det var det tiåret jeg utdannet meg. Stiftet familie, etablerte meg. Politikk var også veldig viktig for meg, sier Gudrun, og forteller om et sterkt engasjement som våknet på 70-tallet. Hun drar opp buksebeinet for å vise fram strømpene. Jo da, de er røde. I dag også.

 

– Den som opplevde 70-tallet ble aldri den samme etterpå, sa kultursjef Ole Magne Ansnes da han åpnet utstillinga torsdag kveld. Sjøl gikk han inn i tiåret som 12-åring, som skigåer, fortalte han. Og kom ut igjen som gitarist, militærnekter og meieriarbeider. "Frihetens år", sier Bjørnstad om 70-tallet. Det kjenner Ansnes seg godt igjen i.

Utstillinga blir å finne i foajeen hele vinterferien. Ta turen innom!

Siste nyheter

Åpnet brukthandel lørdag:

Brukt og Bakels for full musikk

Maisola får ta sin del av æren for at det kom så mye folk på åpningen av Brukt og Bakels på lørdag.

Vil rense bygdene

Tilbyr gratis fjerning av skrapmetall.

Fager dans i «Fargeriket»

- og Ranje (17) fekk tildelt Drømmestipendet!

Traktorpullinga i Betna

Starta dramatisk med bilbrann

Traktorpullinga starta dramatisk i dag med bilbrann, men innsats frå Surnadal brannvesen berga tre traktorar.

Fornøyd med poeng

Surnadal holder følge med topplagene etter uavgjort mot Eide/Omegn.

Beste utøvere

Det ble en vellykket «Skidag» for rundt 100 fremmøtte i Molde.

Stoppet gressklipping

Politiet rykket ut til en boligadresse i Sula for å stoppe gressklipping.

Lastebil i full fyr

Lastebil med tre traktorer tok fyr. Vegen er stengt.

Fornøyd med poeng

Surnadal holder følge med topplagene etter uavgjort mot Eide/Omegn.

Hyller tomålsscoreren:

- Hun kan nå langt

Sunndals damelag vant duellen mot Orkanger.

Bondelaga mener tilbudet er for dårlig

- Vil ha et bedre løft

Sivert Mauset, Jenny Klinge og flere formidlet sin mening om regjeringens landbrukspolitikk lørdag.

Musikkeventyr i Nessethallen

Romsdalsorkesteret setter i samarbeid med Molde kulturskole og kulturskolen i Gjemnes/Nesset opp musikkeventyret Peter og ulven av komponisten Sergej Prokofiev.

Folk fra Surnadal, Sunndal og Nesset på Vårtreff

Skinte i sola

Veteranbilene skinte under Vårtreffet i Sunndal.

Sjette strake tap

Har allerede tenkt på et nedrykk.