Om nye Øye skule bygges til 157 millioner kroner slik kalkylen sier i dag vil kostnaden for kommunen være 8 millioner kroner om lånet betales ned på 40 år.

Om nye Øye skule bygges til 130 millioner kroner og separat fra ungdomsskolen vil kostnaden for kommunen være på nærmere 70 millioner kroner om lånet betales over 40 år.

Med andre ord blir det langt billigere for kommunen å bygge en 1–10 skole som nå er tegnet og kostnadsberegnet enn å bygge separat. Dette fordi det ligger mye mer innsparing i samdrift av de to skolene enn drift hver for seg.

Dette kommer fram av kalkyler FAU ved Øye skule har gjort ved å bruke kalkylene til rådmannen. FAU ved Øye mener å velge et alternativ til 130 millioner kroner virkelig setter skolestruktur og kommuneøkonomi i fare.

– Det var noe jeg stusset over da jeg så regnestykket fra rådmannen og satte meg ned å så på det selv og får et litt annet resultat, sier Ole Joar Bruset i FAU.

Går i pluss

Bruset jobber med økonomi til daglig og ser som rådmannen de fem første åra går fire millioner kroner i minus, men deretter krysser kurven og etter år 20 går prosjektet med overskudd fordi innsparingene ved drift av nye skole stikker ifra utgiftene. Og etter 40 års nedbetalingstid er plussen også større enn minuset var i starten.

– Regnestykket snur minus til pluss. Det blir helt borte i debatten. Dette er jo positivt, sier leder Janne Haugen Husby i FAU ved Øye skule.

Sp fleksibel

Det var i kommunestyret i forrige uke det blei satt ett tak på 130 millioner kroner på å bygge nye Øye Skule. Arbeiderpartiet var aleine om å være i mot å sette det taket. Ap ønsker å bygge skolen slik prosjektet foreligger. Men det er fra politikere, foreldre og lærere et ønske om separate skoler. Å bygge en separat barneskole er beregnet til 230 millioner kroner og forkastet av kommunestyret som alternativ, da kommunestyret gikk for å gå videre med forslaget til ny skole som nå er klart med prislapp 157 millioner kroner. Dermed er det 1–10 prosjektet som må barberes for å komme ned til 130 millioner kroner, og det kan kanskje la seg gjøre om 1–4 bygget bygges for 40 elever per årstrinn til 2 kvadratmeter per elev, i stedet for 55 elever per årstrinn til 2,7 kvadratmeter per elev.

– Jeg er fleksibel på ramma. Om det viser seg vi ikke klarer å bygge noe til 130 millioner kroner, må vi bare gå for å bygge til 157 millioner kroner, sier leder Margrethe Svinvik i Senterpartiet.

Vil ha snarlig byggestart

I likhet med FAU ved Øye er Svinvik bestemt på at det må bygges ny skole på Øye, og hun ønsker prosessen landes i mai, da saken sluttbehandles i kommunestyret. Svinvik er glad FAU legger fram sine regnestykker, og håper kommunen tar tak i dem og bearbeider dem fram til maimøtet i kommunestyret.

– Skal vi til med nye utredninger, vil det ta ytterligere tid, og det håper jeg vi slipper, sier Svinvik.

Gammel skole helsefarlig

I formingsrommet på Øye skule der FAU presenterer tallene tyter muggfukten ut av veggene. Malinga sprekker, faller av og ligger som støv i hjørnene. Det utarbeides i disse dager en rapport fra helseretta miljøvern ved skolen foreldrene tror kommer til å bli nedslående lesning. Spørsmålet er hvor trygt det er å ha barn ved Øye skule. FAU ved Øye mener en må ta vare på grenda som sokner til Øye skule også ikke bare de andre.

– Vi foreldre kan ikke finne oss i å ha ungene våre i en slik skole i mange år til. Prosessen må ikke utsettes, sier forelder Eirin Kalstø ved Øye skule.