Grunneierne i Surnadal hogg nesten dobbelt så mye skog i 2016 som i 2015. I Surnadal blei det avvirka vel 53.000 kubikk. Mest tømmer i fylket.

Skoghogsten i 2016 tros å bli litt utenom det vanlige i Surnadal. 53.500 kubikk skog blei avvirka i Surnadal i fjor, 47.000 kubikk er gran. Det er vel 20.000 kubikk mer enn i 2015. 2017 ventes ikke å bli et rekordår, men heller et normalår på 30-35.000 kubikk.

– Skogbruksmaskinene settes inn i andre områder av regionen i år, sier skogbruksansvarlig Tore Gjul i Surnadal.

Nordmøre står for den store veksten i avvirkning av skog. Siden 2013 er det hogd mest skog på Nordmøre. Gjul tror det gode fjorårsresultatet i Surnadal skyldes to faktorer. Bra pris på tømmer og konkurranse i markedet. Nordtømmer er etablert som en konkurrent til Allskog.

– Det har vært en pisstigning siste halvåret, og flere aktører i markedet er nok medvirkende årsaker til rekordhogsten, sier Gjul.

Det grønne gull

Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal nyter nå godt av skogplantinga på 50- og 60 tallet. Enorme mengder grønt gull står klart til å omsettes. Allskog sier Møre og Romsdal er et satsingsfylke framover. Den økte avvirkninga viser seg i antall kubikk av råvare sendt ut over Surnadal havn.

Sagbruk etterlyses

100.000 kubikk i året går med båt ned til hovedmarkedet for rundtømmer, Tyskland. Men etterspørselen etter tømmer øker også i Norge og da særlig til industribygg. Derfor etterlyses sagbruk på Nordmøre både av LENSA og SIV-Industriinkubator.

– Skulle vært sagbruk på Nordmøre som videreforedlet tømmeret slik at mer penger blei igjen her heime og ikke bare blei sendt til kontinentet, mener Ivar Syrstad i LENSA.

LENSA

LENSA er opprettet som et samarbeid mellom skogeiere og en rekke kommuner på Nordmøre og i Trøndelag. LENSA skal veilede skogeiere og kommuner i hvordan øke avvirkninga.

-Syrstad gjør en bra jobb, sier Tore Gjul.

Nyplanting

Etter ett toppår med hogst blir det viktig for kommunene å følge lopp nyplantinga. Staten setter også av penger til dette. 420.000 kroner er avsatt til Surnadal.

– Loven sier det skal nyplantes i hogstfelt, så dette må vi følge opp, sier Gjul.