Sist uke var det Innovasjonscamp for elevene i 9. trinnet i Halsa. Hele tolv oppgaver hadde de å velge i denne gangen, og fredag presenterte gruppene prosjektene sine.

Det var Blåfjella sau og geit som hadde levert oppgaven som elevene i vinnergruppa hadde valgt. Oppgaven var å designe og lage en prototyp på en saltsteinautomat for sau. Aautomaten skulle inneholde minimum 5 saltsteiner, samt at de skulle legge fram en økonomisk kostnadsberegning.

Njaal Lundemo Aakvik, Ragnhild Svendsli Otnes, Isak Baarset Rønning og Frida Godø løste denne oppgaven så bra at juryen kåret dem til vinnere. Dermed blir det deltakelse i den regionale finalen på Tingvoll 11. mai, i tillegg til at de også får tre heat hver på gokartbanen i Halsa.

Andreplassen gikk til Munaser Mohamud Sheikh Ali, Jøri Vatten, Elisabeth Kristiansen Glåmen og Melvin André Sæther, som hadde laget en informasjonsfilm på oppdrag fra Svorka AS. Andrepremien er to heat på gokartbanen, mens resten av elevene får ett heat hver.

Juryen besto av ordfører Ola Rognskog, rådmann Anita Ørsal Oterholm, næringsforeningsleder Tormod Ellingsen og prosjektleder i IN2Offshore-nettverket, Iren Sæterbø.

Veldig imponert

Leder i Blåfjella sau og geit, Irene Røe Vaagan, driver sjøl med sauedrift på Halsanaustan, og hun er mildt sagt kjempefornøyd med resultatet. For dette er et produkt som helt klart kan benyttes – og som løser en del praktiske utfordringer.

– Dette er helt fantastisk, ja helt rått! Elevene har reflektert godt og produktet er veldig gjennomtenkt. Dette er nytenking på sitt beste, akkurat sånn vi vil ha det, sier Røe Vaagan.

Elevene har gjort mest mulig for å begrense andre dyrs tilgang til saltsteinen i automaten. For det at bare sau får adgang til saltsteinen er veldig viktig for å unngå smittespredning til – og fra andre dyr, ikke minst med tanke på den dødelige skrantesyken. Automaten har også fått en innretning som varsler når det er tomt for saltstein.

– En fotocelle på automaten registrerer når det blir lite/tomt for saltstein, slik at sauebonden kan få denne informasjonen via en nedlastbar app på telefonen. Kjempesmart, dette er virkelig nøye gjennomtenkt, fastslår Irene.

– Kan skape nye arbeidsplasser

Et annet viktig element de har tatt med i beregningen er at automaten er lett å bære med seg opp i fjellet.

– Det finnes saltsteinautomater fra før, men ingen som er så lette som denne, sier Irene.

Elevene har fått hjelp av Betten Maskinstasjon til å lage prototypen, og gruppa har kostnadsberegnet denne til et sted mellom to – og tre tusen kroner.

– Men det er klart at jo flere som produseres, jo billigere blir også hvert produkt, fastslår Irene, som rett og slett er voldsomt imponert over det vinnergruppa her har prestert. Hun legger til at de gjerne vil kjøpe og prøve ut automaten i fjellet for å se om den fungerer som den skal.

– Det er i alle fall et produkt som er realiserbart og som det helt klart finnes et marked for, så dette kan faktisk skape nyetablering og framtidige arbeidsplasser i Halsa. Jeg har skikkelig trua, det lover i alle fall godt for framtidige generasjoner som skal drive med sau, smiler hun.