Nedklassifisering av kommunale veger til private veger er et spørsmål som har versert flere år i Surnadal. Sist nå er 14 veger foreslått nedklassifisert fra kommunale til private veger fordi kommunestyret i desember 2016 ba kommunen spare 250.000 på budsjettet til kommunalteknikk. Men det er ikke lett for politikerne å laste innsparinga over på private skuldre.

Saken har vært behandlet i hovedutvalget for teknikk, miljø og næring som ber om at ingen veger nedklassifiseres. Dette fordi det sender feil signaler til dem som ønsker å bosette seg i kommunen å privatisere kommunale veger. Vedlikehold kommunen synes tar mye penger, blir da opplevd svært dyrt for private å ta.

Rådmann Knut Haugen ber politikerne gjøre et vedtak der det går fram hvor han skal dekke inn de 250.000 kroner politikerne i kommunen mener kommunalteknikk skal spare. Bergsvein Brøske (Sp) mener kommunen utsetter saken ett møte slik at forslag til annen måte å spare penger på blir synliggjort.

Nils Håvar Øyås (Sp) mener saken kanskje bør tilbake til hovedutvalget for teknisk for en ny gjennomgang. For han synes den innsparinga Sp og Høyre var vedtatt i budsjettet om å spare 250.000 kroner på vegvedlikehold vil bli for stor byrde å laste over på private som følge av en nedklassifisering av veger.

- Vi får heller finne andre områder å spare disse pengene på og håpe det smerter mindre, sier Øyås.

Etter en diskusjon gruppelederne imellom blei kommunestyret enig om å behandle saken. Da mener Jonny Melkild det blir en prinsippsak som bør legges død akkurat nå. Nils Håvar Øyås (Sp) beklager overfor dem som har vært berørt av saka, og er nok sikker på det har vært en belastning.