Fredag 14.juli var det duket for offisiell åpning av Tingvoll Økopark ved Bioforsk Økologisk. Økoparken blir et særegent nasjonalt kunnskaps- og opplevelsessenter hvor både unge og voksne kan få et innblikk i plante- og dyreliv.

Symbolsk nøkkel

- Jeg vil overrekke en nøkkel med Ø på, den står for Økologi og er nøkkelen til Økosystemet og nøkkelen til fremtiden på denne Økologiske øya, sa Tingvollordfører Milly Bente Nørsett . Nøkkelen var laget av John Engvik fra Torjulvågen som i følge ordføreren har jobbet i rekordfart for å få den ferdig til åpningsdagen.

Hun roste prosjektet og arbeidet som hadde skjedd i rekordfart siden tanken ble sådd i 2006 og etter at finansieringen var på plass.

- Tingvoll blir satt på karte som en økokommune, som en grønn lunge mellom furuene og sentralt på Nordmøre. Tingvoll har bære kraft med fremtidens generasjoner som hovedfokus, fortalte Nørsett.

Imponert over parken

Det var svært mange som hadde møtt opp til åpningsdagen og folk i flere generasjoner fra fjern og nær strømmet inn i fjøset for å se på en ny og annerledes opplevelsespark.

Ingelill Eide fra Tingvoll hadde tatt turen med sine tre døtre.

- Jeg har var spent på dette jeg hadde hørt at det skulle være en reise i jordas indre og den er veldig bra. De har gjort det spennende, kreativt og gøy både for barn og voksne, sier Ingelill.

Inne på låven gikk det an å leke seg og prøve å rygge med små traktorer. Der hadde en barnefamilie fra Tyskland funnet sin favoritt.

Nede i den gamle møkkakjelleren er det økokafé og butikk med økologiske varer. Noe for enhver smak.

Her hadde Lina Jonason , Kari Moen og Mathilde fra Molde tatt seg en ispause.

Viktig å lære om økosystemet

I parken utendørs kan man blant annet klatre i klatrejungelen og komme tett inn på det meste av norske husdyr: hester, sauer, geiter, gris, kyr i tillegg til kaniner. Gjester kan bli med på fôring og stell, og lære om dyrenes atferd og hva de trenger for å ha det bra.

Flere ruslet rundt og hilste på dyra. Senteret har også dukketeater, et mongolsk telt, tråtraktorer og utstoppede dyr.

I følge Kristin Sørheim er det viktig å lære om livet i jorda, mikroorganismer og økosystemet.

-  Folk fjerner seg mer og mer fra naturen i dag. De tar ikke i jorda og de vet ikke hvor melka og kjøttet kommer fra. Derfor er det viktig med biologiopplæring i praksis, avslutter Kristin Sørheim.

Fakta:

Eierne er Møre og Romsdal fylkeskommune, Tingvoll kommune og Norsk senter for økologisk landbruk (Norsøk). Et eget selskap, foreløpig uten ansatte, driver økoparken.

I tillegg finnes Stjernehagen og Tingvoll Sol-og bioenergisenter.

Parken er åpen fram til og med 31.oktober torsdag – søndag 1200-1700.