Etter artikkelen i Driva fredag om fiskerne som er provoserte over effektkjøring og lite vann i elva Bævra, tar informasjonsansvarlig i Statkraft region Midt–Norge, Norman Kjærvik, kontakt fredag morgen.

Han beklager misforståelser og annet som gjorde at det ikke var mulig å få kommentarer fra Statkraft om situasjonen før avisa gikk i trykken, men vil gjerne kommentere situasjonen rundt Svorka kraftverk og Bævra.

– Det er en vanskelig situasjon dette. Det drives damrehabilitering på Nordmarka og det er generelt lite vann i systemet. Vi har hatt lite nedbør siste tida, så vi må disponere vannet på best mulig måte, sier han.

Uønsket situasjon

Svorka kraftstasjon har stått helt stille i lang tid, – siden natt til 3. august, ifølge Kjærvik.

– Vi beklager at dette rammer fiskerne og laksen, dette er naturligvis en situasjon og en virkning som vi ikke ønsker oss, fastslår han.

– Blir det vann i elva de siste dagene av fiskesesongen da?

– Jeg vet ikke om det blir vann i elva nå de første dagene, men vi håper på nedbør og større tilsig. Vi er nødt til å disponere vannet på sikt.

– Prøver å spille på lag

– Men hvorfor denne «jojo–kjøringen»? Hvorfor ikke kjøre lengre intervaller, som det ifølge Stein Wæge var en muntlig avtale om?

– Det er det vi vil prøve nå da, sier Kjærvik. – Nå har det vært stengt en stund, og så vil vi kjøre lenger når det først åpnes igjen. Når det blir er avhengige av nedbørssituasjonen og tilsiget i systemet, vi er nødt til å forholde oss til dette, og det har vi ikke herredømme over.

Han poengterer at damrehabiliteringen som foregår på Nordmarka også spiller en rolle her. For eksempel at Andersvatnet er helt nedtappet nå, for at de skal kunne komme til med anleggsarbeidet.

– I det hele tatt er alt dette en situasjon vi ikke ønsker oss, men vi prøver så godt vi kan å spille på lag med fiskerinteressene også.

– Tar dette på stort alvor

Kjærvik understreker imidlertid at kjøringen av Svorka kraftverk er helt i tråd med det som er konsesjonsbestemt, at det drives 100 prosent lovlig.

– Lover og regler følges til punkt og prikke. Men samtidig må vi sørge for å tjene mest mulig penger også, det er bare sånn det er, sier han.

– Flere er provoserte over at det reklameres med grønn kraft, samtidig som laksen hindres i å gå opp og yngelen drepes ved raske reduksjoner i vannstanden. Er det sånn at Statkraft driver kultivering og utsetting av yngel bare som et slags plaster på såret?

– Nei, vi prøver å bedre situasjonen for fisken i alle regulerte vassdrag, det er vi pålagt av konsesjonsmyndighetene. Utsetting av yngel er et avbøtende tiltak som vi bruker mye ressurser på, og som vi tar på stort alvor. – Men samtidig skjønner jeg frustrerte og irriterte, det må vi bare akseptere. I Statkraft gjør vi så godt vi kan, men oppdraget vårt er å produsere kraft innenfor gjeldende lover og regler.

Les også: Provosert av Statkraft