FREDAGSGJESTEN

Navn: Martha Torvik

Alder: 49

Bosted: Surnadal/Trondheim

Sivil status: Har kjæreste og en datter; Lina Marie (23)

Martha vokste opp på garden Oppistua i Torvika i Surnadal, der foreldrene startet med jordbærproduksjon da hun var liten. Det var allerede her hun begynte å interessere seg for mennesker, mellommenneskelige relasjoner og relasjonsledelse. Siden har dette fulgt henne hele livet, og nå vil hun altså satse på dette på fulltid.

På garden hadde de utlendinger boende hos seg, og på det meste var det 50 mennesker som plukket jordbær der i høgsesongen.

– Så interessen for folk, kulturer, kommunikasjon og så videre, det kan jeg vel si at jeg fikk inn med morsmelka. Det var her jeg først fikk tanker om måter å drive ledelse på, fordi jeg var en del av denne sesongbedriften, smiler hun.

Hennes fire søsken; Linda, Christen, Einride og Nina, tror hun har merket godt hennes hang til å bestemme, eller lede, opp gjennom oppveksten.

– De har nok alltid hatt følelsen av at jeg ville organisere og bestemme alt ja, ler hun. – Jeg husker at bror min skrev i seterboka at det hadde vært mye fredeligere om jeg ikke hadde vært der...

Etter ungdomsskolen reiste Martha til Kristiansund der hun studerte sjøfartsfag og arbeidet fem–seks år til sjøs.

– Dette brakte meg jorda rundt, og i tillegg til mye hardt arbeid og masse opplevelser fikk jeg mye innsikt i menneskers tilpasningsevne, kommunikasjon på tvers av kulturer, med mer. Det var nok med på å sette kursen videre, da jeg litt senere tok generell studiekompetanse som privatist, og dro som alenemor med en fireåring til Lillehammer i 1998 for økonomiske- og administrative studier, forteller hun.

Etterpå studerte hun organisasjon og ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og flyttet deretter til Trondheim og begynte som controller der.

– Det tok ikke så lang tid før jeg ble leder for økonomiseksjonen i Trondheim kommune, og siden den gang har jeg drevet med ledelse.

De siste fire åra var hun organisasjonsdirektør ved Høgskolen i Sør–Trøndelag, som nå er en del av NTNU, før hun kom tilbake til Surnadal i 2015 og ble «Opplevelsesskredder», en jobb hun hadde fram til jula 2016. Denne jobben var tilknyttet «Visit Nordmøre & Romsdal» og gikk ut på produkt og reisemålsutvikling i Surnadal og Sunndal, for å øke aktiviteten og verdiskapingen i reiselivet og få hit flere turister.

– Da jeg tok denne jobben hadde jeg vært leder i mange år og hadde lyst til å prøve noe annet, forteller hun.

Men nå har hun altså tatt interessen og erfaringen med ledelse et hakk videre og startet bedriften «Marys Place», som leverer kurs og prosessledelse for organisasjoner og ledergrupper basert på Jan Spurkelands lederteorier.

Det er snart ti år siden Martha oppdaget relasjonsledelse og teoriens grunnlegger Jan Spurkeland for første gang. Dette er ledelse utviklet spesielt for det norske arbeidslivet, basert på likeverd, medbestemmelse og inkludering.

Spurkeland hadde sjøl arbeidet med ledelse i mange år, da han tok konsekvensen av at stort sett all ledelseslitteratur er utviklet i andre land og basert på en annen kultur. Han sa opp jobben sin og startet på utviklingen av Relasjonsledelse. Siden har han skrevet mange bøker om temaet og gjort mye forskning, blant annet sammen med Universitet i Bergen. I dag er han 75 år og en svært etterspurt foredragsholder rundt om i det ganske land. Martha forteller videre:

– Skoler og barnehager er blant de mest interesserte tilhørerne, og skoler / barnehager som innfører prinsippene i denne teorien i sin hverdag oppnår også svært gode resultat, både når det gjelder frafall, mobbing og klassemiljø. IKT – selskapet Webstep har tatt i bruk mye av prinsippene i Relasjonsledelse – de har ligget på toppen i Great Place to Work sine kåringer i mange år. Ronny Deila studerte også Relasjonsledelse da han ble seriemester sammen med Strømsgodset.

Som mangeårig leder har Torvik forsøkt å praktisere relasjonsledelse sjøl og vet derfor at det slettes ikke er så enkelt som det høres ut.

– Kontakten med grunnleggeren Jan Spurkeland har jeg beholdt hele vegen og i fjor høst inngikk jeg avtale med han om å bli partner i nettverket Relasjonsledelse Norge. Samtidig opprettet jeg firmaet Marys Place. Gjennom Marys Place tilbyr jeg kurs, foredrag og prosessledelse med Relasjonsledelse og relasjonskompetanse som utgangspunkt. Jeg kobler egen ledererfaring sammen med relevant teori og tilbyr praktisk rettet opplæring og trening.

Spurkeland ansetter ikke folk, men rekrutterer folk inn i nettverket sitt. Torvik er nå en av ni partnere på landsbasis.

– Jeg har nå alle moduler av hans teorier – og autorisasjon til å undervise i dette sjøl, sier hun.

I tillegg til lisensavtale med Jan Spurkeland / Relasjonsledelse, har hun inngått samarbeidsavtale med Midt – Norsk HMS senter og Navigator Kompetanse i Trondheim.

– I høst kommer selveste Jan Spurkeland på besøk til Surnadal, da skal han og jeg holde kurs i Relasjonsledelse sammen. Målgruppa for kurset er ledere med personalansvar, men også prosjektledere og andre som arbeider tett med andre mennesker kan ha stor nytte av kurset, opplyser hun.

Foreløpig kombinerer hun sin nye virksomhet med jobben sin ved Thon Hotel Vårsøg, der hun til vanlig jobber opp imot bedriftsmarkedet. Men på sikt er målet å drive Marys Place på heltid og leve av dette. En annen aktivitet som Martha liker veldig godt, er å skrive. Hun har sin egen blogg; opplevelsesskredder.wordpress.com, men innrømmer at hun har litt dårlig samvittighet for at det har blitt litt lite skriving der i det siste.

– Jeg liker veldig godt å skrive ja, men da må jeg finne roa til å gjøre det, det går ikke å ha tid bare en halvtime om gangen, fastslår hun.

Men nå er det nytt firma og relasjonsledelse som gjelder framover, og da er det viktig at folk er klare over det faktum at hun har et norskutviklet og godt produkt å by på, og ikke minst at hun tar oppdrag. Marys Place er altså lokalisert i Surnadal og Trondheim, men hun tar oppdrag over hele landet. Mer informasjon om bedriften og tjenestene finnes på bedriftens heimeside; marysplace.info

Spurkeland er altså en svært ettertraktet foredragsholder i hele Norge, så det kommende kurset i Surnadal i oktober (Autorisasjonskurs i Relasjonsledelse) blir en gylden mulighet for folk. Dette blir for øvrig det ene av to kurs i Møre og Romsdal denne høsten, da Torvik og Spurkeland også skal holde et liknende kurs i Ålesund i november.

– Det er åpnet for påmelding, og ellers er det bare å ta kontakt om noen lurer på noe, avslutter ukas sommergjest.

Fem kjappe:

Hva gjør du helst om sommeren?

– Da er jeg mye ute, er glad i å gå på tur, padle og ri. Kan også sitte ute og lese en bok når det er fint vær, og jeg elsker å gå på konserter. Men jeg vasker IKKE hus når det er godt vær om sommeren, den jobben står seg. Og så plukker jeg bær og sanker sopp, så august og september er den beste tida for meg, da kan jeg ikke reise bort.

Hva er best med å bo i Surnadal?

– Naturen og alle turmulighetene, samt det faktum at jeg har mye av familien min her.

Du vinner tre millioner kroner, hva gjør du med pengene?

– Da fortsetter jeg i alle fall å jobbe, men bekymrer meg nok litt mindre da. Skjønner meg ikke helt på dem som sier at de vil slutte i jobben sin hvis de vinner mye penger, det må da bli veldig kjedelig? Og jeg betaler naturligvis gjeld og bruker nok også en del av pengene på andre. Kanskje ville jeg ha skrevet litt mer også...

Hva opptar deg mest i nyhetsbildet akkurat nå?

– Vanligvis er jeg opptatt av inkludering og flyktningepolitikken, og flyktningsakene fra Middelhavet og Syria engasjerer meg. Det jeg leste sist var om konflikten om Granåsen som konsertarena. Jeg er på mange konserter, så sikkerhet generelt opptar meg. Og jeg står gjerne langt fram, og med kanskje 60 000 mennesker bak meg er det ikke enkelt å komme seg ut om noe skjer, da er man fanget. Derfor skal man ikke tukle med sikkerheten, det tenker jeg mye på. Synes også det er interessant å se hvordan konflikter bygges opp i media.

Hvem vil du gi en rød rose til?

– Lilly Gunn Nyheim, fordi hun er engasjert og strekker seg langt for å delta på det meste som skjer. Ellers kunne jeg godt gitt blomster til KBK’s trener, Christian Michelsen, for hans fokus på å ta vare på unge spillere.