Tre gutter fra Trondheim er ikke i tvil om hvilken cross-sykkel som er best. KTM. De sitter da også ikledd kjøreklær i oransj og svart under regnjakkene. Guttene er på crosstevne på Kvanne i Surnadal og trives som fisken i vannet.

- Grindstarten og kjøringa e best. Det e artige hopp og stor fart, sier trioen.

De sitter på bordet med føttene på benken og ser de større syklene kjøre. 85 kubikkerne er ute på sin treningsrunde. Sjøl kjører de 65 kubikkere. Til tross for at de bare er åtte og ni år gamle er de erfarne stevnedeltakere.

-Vi kjører i Midtnorsk Mesterskap også, sier de.

Troikaen er med å utgjøre de vel 50 kjørerne som stiller til start på crosstevnet på Kvanne lørdag. Arrangør Surnadal motocrossklubb kunne tenkt seg at flere av 65 kubikk-kjørerne stilte til start, men er godt fornøyd med arrangementet. Et barnearrangement for kjørere opp til 12 år. Der det av og til er små velt, men ingenting alvorlig.

- Dette er løpstrening for dem som ikke har prøvd det før. Trening med pokal, smiler leder Jan Tore Andersen i Surnadal motocrossklubb.

Det regner, men i moderate mengder. Unger og publikum trives. Banen er velpreparert og tåler regnværet bra. Timene med dugnadsinnsats betaler seg. Ei stund på morgenen bøtta det ned, men i god tid til løpsstart roa det seg.

- Litt glattere enn de gangene jeg har vært her før i sommer, men det er gøy, sier Sverre Øverli Larsen, en av Trondheims-trioen.

Foran kiosken er det satt opp lett-telt. Dit finner publikum og løpere vegen for å ta seg en matbit mellom slagene. En som koser seg godt er Brage Andersen. Han gumler i seg en delig bolle.

- Kjøringa er best, sier han og peker ut på banen.

Til tross for at det smådrypper slutter publikum opp. Det er gøy å se unger i fri utfoldelse på en motorsykkel. De utstråler innstats og glede. Og kjører i jamne grupper.

- Ser gruppene treffer bra på innbyrdes ferdighetsnivå, sier Andersen.

Foreldrene sørger for at logistikken går i orden med sykler til og fra start, mekking og foring av de håpefulle mellom startene. Samhold og miljø i motocross er fenomenalt bra.

- Du har ikke et drev liggende, sier en bekymret far.

Harald Rognskog rynker brynene og tenker.

- Vi skal se, sier han, og de skynter seg av sted.

Det er alltid mindre eller større ting som dukker opp når det er løp.