Bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, helse- og oppvekstfag, studiespesialisering, teknikk og industriell produksjon. Dette er fagområdene som Sunndal videregåande skole gir opplæring i, men likevel tilbud som aldri er noen selvfølge at skolen får ha.

– Det vil alltid være en diskusjon om tilbudene i videregående opplæring. For vår egen del har det vært nedgang i årgangene, som gjør at det blir stilt spørsmål ved antall elever vi kan ta inn til de ulike tilbudene. Ungdommenes søking svinger, så det er ikke alltid like enkelt å få nok søkere til de ulike tilbudene. Men sånn vil det alltid være, så det er ikke noe nytt, fastslår rektor Jan Ove Løken.

Så langt har det egentlig vært en litt annerledes tilnærming til årets skoleår ved Sunndal videregåande, ifølge rektoren.

– I dag (mandag) har vi et stort spenn av folk på besøk her. Barneskoleelever fra Forskerfabrikkens sommerskole er her og får litt opplæring i realfag, og en stor gruppe med sjukepleierstudenter har vi også her nå, forteller han.

Gleder seg til skolestart

Men de obligatoriske forberedelsene til årets skoleår er naturligvis i rute, og det aller meste begynner å falle på plass. Løken, som opplyser om at dette blir skolens skoleår nummer 71, antyder at det blir i overkant av 290 elever som starter her ved skolen mandag.

– Et sted mellom 290 og 300 elever blir det. Og skolestarten er alltid like spesiell, det er noe som vi gleder oss til stort til hvert eneste år. Det er alltid kjekt å få hit så mye trivelig ungdom, sier han.

Her smetter han også inn at da han var ute av skoleverket i fem år, så savnet han «lukta av sagflis».

– Da var det sirkushesten som lengtet tilbake til manesjen, ler han.

Roser Sunndal kommune

Løken roser dessuten Sunndal kommune for sin innsats med voksne fremmedspråklige.

– Gjennom et godt samarbeid med kommunen kan vi ta inn voksne fremmedspråklige elever her, da Sunndal kommune delfinansierer fire klasser. Når de kommer hit så har de allerede gått gjennom to år med språkundervisning i kommunen først, og dette har stor betydning for at de lykkes med utdanningen sin. Så all ære til kommunen for det, sier han.

Ellers er alle ansatte på plass ved skolen og alt begynner å bli klart til mandagens skolestart.

– Vi har drevet med planarbeid en stund, sjøl om det alltid vil bli litt justeringer etter hvert. Men alt i alt begynner året å falle på plass, så nå ser vi fram til mandag og skolestart. Det er mye læring vi skal igjennom, så nå er vi utålmodige etter å komme i gang. Og vi gleder oss veldig!