Det var to spente og småsjenerte jenter som gikk opp bakken til Stangvik skole mandag. Mia og Sigrid begynner i første klasse som så mange elever i Driva-distriktet. Mia og Sigrid er kjent på skoleområdet sitt fra før. De har gått i barnehagen der. Men det er litt annerledes nå når de skal begynne på skole.

- Nei, det er ikke skummelt å begynne på skolen, det er gøitt, svarer de to jentene på spørsmål.

Mia og Sigrid har kommet fram til inngangsdøra. Innenfor kommer de inn i aulaen. Der sitter sju klassekamerater, like spente på hva som skal skje.

Etter ei stund kommer to lærere og småprater med foreldre og seksåringer. Foreldrene ser også spente og forventningsfulle ut, sjøl om noen av dem har vært gjennom dette før. Det er noe eget ved det å ha en førsteklassing.

- Velkommen skal dere være, sier rektor Arne Landsem.

Rektor får alle elevene fram og håndhilser på dem. Lange rektor bøyer seg langt ned for å for å kunne hilse ordentlig. Ungene tar handa litt sjenert og stiller seg ved siden av sjefen når de har hilst.

- Vet dere hvem som er her i dag. Det er ordføreren med kjedet på, kanskje hun vil si noen ord, sier rektor nå han har hilst på alle.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) ønsker barn og foreldre lykke til med det første skoleåret. Hun forteller barne det er like viktig å få gode kamerater å ha det godt i friminuttene som å lære fag. Hun spør ungene hva de har lyst å bli når de blir stor. Stillhet. Om noen har tenkt på det vil de ikke si det.

- Jeg var på Mo skole før jeg kom hit og der var det politi og frisør som gikk igjen, smiler Lilly Gunn Nyheim.

Hun oppfordrer lærere eller foreldre til å få svar på spørsmålet nå, og ta det igjen ved konfirmasjonsalderen å se om det har endret seg.

- Det bruker å endre seg mye. sier Nyheim.

Så er det tid for å gå til klasserommet. Noen av seksåringene springer avgårde andre tar handas til mor eller far og i spredt orden starter førsteklassingene sitt første skoleår.