RC er altså forkortelse for radio control, med andre ord er dette klubben for alle dem som er interesserte i radiostyrte kjøretøy; det være seg biler, båter, fly, helikopter eller andre fjernstyrte kjøretøy. Variantene er uendelig mange, en får fjernstyrte utgaver av nær sagt alle kjøretøy.

Lørdag ble store og små inviterte til åpent RC-treff i Surnadal idrettshall. Når Driva er innom tidlig i treffet, er det ikke stappfullt i hallen enda, men utstyr er det i alle fall i rikt monn.

På rekke og rad står radiostyrte biler, båter, fly, maskiner, droner og andre kjøretøy utstilt. Flysimulator står det også i et hjørne, der folk kan simulere rc-flyging.

Noen unggutter, Magnus og Kristoffer, tester hver sin bil på det store hallgolvet – og fastslår at de gjerne vil kjøpe seg egne biler. De har knapt nok tid til en prat, men er enige om at dette er artig.

– Dette er kjempeartig ja, og jeg har min egen bil heime også. Den er liten og svart og kan kjøre i gjørma, forteller Kristoffer.

Nystartet klubb

Mange interesserer seg for sånt utstyr, også i Surnadal. Derfor ble det bestemt å starte en egen RC-klubb.

– Vi er mange som har kjøpt en del utstyr så nå fant vi ut at vi skulle starte en egen klubb, forteller Bastian Mogstad, som ble valgt som leder i klubben under oppstartsmøtet.

Oppstartsmøtet var i «RC-bua», altså garasjen til Ole Martin Aune Fjeld, tirsdag sist uke. Der ble styret dannet, med Bastian Mogstad som styreleder, Ole Martin Aune Fjeld som nestleder, samt Hroar Henriksø, Hilde Kvande Nyheim og Leif Korshamn som styremedlemmer.

– Registrering av klubben er nå innsendt til saksbehandling/godkjenning, og så snart dette er i orden vil vi søke om stipend, samt at vi vil sjekke mulighetene til å få tippemidler/grasrotandel og annen økonomisk støtte, blant annet aktivitetstilskudd fra kommunen, forteller Ole Martin.

Hjelper folk i gang

Den nevnte RC bua er for øvrig et verksted der gjengen regelmessig samles for å skru og fikse på biler, fly og ellers alt av rc-kjøretøy.

– Det var her ideen om å få til noe større og danne en klubb ble til. Her er det så stor en RC – samling at folk får litt bakoversveis når de kommer innom og ser den for første gang. Vi er flere som har rc-utstyret vårt her, så en desto større og mer imponerende samling, forteller Aune Fjeld.

Hit kommer også folk innom for å få råd og tips, både om kjøp av utstyr og andre ting.

– Vi hjelper gjerne folk med å komme i gang, og vi har for eksempel en flysimulator som folk kan prøve før de går til innkjøp av eget RC-fly, forteller Mogstad.

Denne «alternative aktiviteten» håper de kan bli et nytt og interessant tilbud som både barn, ungdom og voksne vil bli med på, her kan absolutt alle delta, også funksjonshemmete. Dette er også noe av hensikten med dette treffet i idrettshallen som var åpent for alle.

– Vi har lånt idrettshallen fire-fem ganger tidligere også, og nå blir det mer regelmessig, faste dager framover på lørdager eller søndager. Dette er i samarbeid med kommunen, som ser dette som et godt aktivitetstilbud for både ungdom og andre, forteller Ole Martin og Bastian.

Håper å få med seg flere

De forteller at RC-miljøet i bygda er voksende og at de håper på at enda flere vil interessere seg for dette framover.

– Jeg har kjøpt inn utleiebiler av egen lomme, og denne dagen i idrettshallen bruker vi til å promotere klubben og miljøet og vise fram litt av mangfoldet. På sikt håper vi å få støtte til å kjøpe inn litt mer utleieutstyr, forteller Ole Martin.

For RC handler om mer enn radiostyrte biler, det er både karosseridesign, fly, droner, anleggsmaskiner, tanks, og mye, mye mer. Små og store kjøretøy av alle typer og i alle prisklasser. Drømmen på sikt er å få i stand både innebane, utebane, flystripe og ellers alt som trengs.

– Kanskje får vi til et klubbhus med verksted med tiden også, det må i alle fall være målet, mener de.

Men ny klubb og faste treffdager i idrettshallen framover håper entusiastene det kan bli et enda større miljø for RC i Surnadal.

– Nå håper vi at folk vil benytte seg av dette tilbudet, her er alle hjertelig velkomne til å bli med, sier de. Neste gang de låner hallen blir 7. oktober.

Den entusiastiske gjengen legger til slutt til at de blir veldig glade på nye sponsorer. For som med alle andre aktiviteter; dette koster også penger å holde på med.