Surnadal Frp er ikke enig i å legge ned åtte sjukeheimsplasser for å få budsjettet for 2018 i balanse. Partiet mener de 2 millionene kommunen sparer på at 2-3 arbeidsplasser forsvinner ikke er verdt smerten. Frp mener kommunen bør dekke inn de to millionene via disposisjonsfondet får å få et budsjett i null.

- Vi går imot nedlegging av åtte plasser. Vi har 12,4 millioner på disposisjonsfond der vi kan bruke 2,1 millioner for å berge de plassene, sier Nils Petter Tonning i Surnadal Frp.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet virker å være samstemte i å legge ned sjukeheimsplassene. Varaordfører Helge Røv (Ap) viser til at kommunen bruker 5 millioner kroner mer enn sammenlignbare kommuner på eldreomsorg og mener kommunen må redusere driftsutgiftene på helse og omsorg. Senterpartiet er enig med Røv og sier om det ikke kommer fram opplysninger i saken som ikke er kjent fra før så kommer nok nedleggingen til å gå gjennom i kommunestyret den 14. desember.

- Skylder de ansatte å si at de advarer mot lange ventelister og flere liggedøgn etter sjukehusopphold som kan slå negativt ut for kommunen, sier rådmann Knut Haugen i sin gjennomgang av budsjettforslaget.

Det er nettopp de ansatte med tillitsvalgte og fagteam i spissen Frp viser til. De som advarer mot kø for å få plass på sjukeheimen. Dette sett opp mot det Fremskrittpartiet mener er mørketall i heimebasert omsorg. Tallene kommer etter partiets mening av pårørende som legger ned mye arbeid rundt om i heimene hos sine pleietrengende. Hadde ikke de pårørende, mener Frp, lagt ned denne betydelige arbeidsinnsatsen ville presset på heimetjeneste og sjukeheimsplasser vært betydelig større.

- Det er faktisk som beskrevet fra de hovedtilitsvalgte i Surnadal som å tisse i buksa for å holde varmen. Blir fort kaldt i buksene igjen når vi skal begynne å betale på nye Øye Skole med renter og avdrag på 4-6 millionermer i året, sier Tonning og setter to gruppe opp mot hverandre.

Frp mener kommunen må velge hvor den ønsker å sette inn fleste ressurser, skole eller eldreomsorg. Partiet viser til det fra 1. juli i år er krav om å opprette ventelister for sjukeheimsplass i kommunene. Det er usikkert om hvor mange det er på venteliste, om det er noen i Surnadal. Ventelistekravet er innført for å gi mer forutsigbarhet for pleietrengende og deres pårørende.

- Jeg vet ikke om kommunen har slike lister enda. Tror ikke ventelistegarantien blir bedre av å legge ned åtte plasser, sier Tonning.

Fremskrittspartiet melder de vil stemme mot å legge ned åtte sjukeheimsplasser, sjøl om flertallet ønsker å gjøre det midlertidig og vurdere det igjen i 2022 sett opp mot fremtidig innretning på eldreomsorgen. Eldrebølgen kommer til å gi Surnadal en større økning enn gjennomsnittet av 80- åringer om noen år.

- Utfordringene blir nok ikkje mindre i årene som kommer, sier Tonning